REPORTAGE Onze Man mee op pad met de stickerverkopers van het Rode Kruis

Redactie KW

Precies om 15 uur donderdagnamiddag startte in heel Vlaanderen de veertiendaagse stickeractie van het Rode Kruis.

In Izegem werden de eerste stickers al vrij vlot verkocht. Ook al verzinnen sommige chauffeurs toch allerlei smoesjes om toch maar geen vijf euro uit hun zakken te moeten halen. We gingen donderdagnamiddag een kijkje nemen op het kruispunt van de Nieuwstraat met de Roeselaarsestraat. Volgens de drie vrijwilligers die er van dienst waren het beste verkooppunt voor de actie.

Zakenmensen die 20 stickers kopen

Carine Nuyttens werkt al 10 jaar mee als Rode Kruis-vrijwilliger aan de jaarlijkse stickeractie. “De verkoop loopt vrij vlot in het eerste uur”, zegt ze. “De reacties, positieve en negatieve, blijven dezelfde als de voorgaande jaren. Echte positivo’s zwaaien al met een vijf eurobriefje uit het raam als ze ons op een druk kruispunt zien staan. Soms zijn er zakenmensen die meteen 20 stickers kopen en ons zeggen: laat mijn personeel nu maar met rust als ze hier met de firmawagen voorbijkomen! En dan zijn er ook nog die échte verzamelaars van stickers zijn.”

“We zijn niet Rode Kruis-gezind”

Carine blijft er bijzonder rustig en vriendelijk bij als de mensen geen sticker willen kopen. “Mensen zijn vrij om al dan niet een sticker te kopen. En wie er geen koopt, verzint allerlei smoesjes om er onderuit te komen: we zijn niet Rode Kruis-gezind, we kochten al een sticker of ik ben zelf jaren vrijwilliger geweest en heb dus al genoeg gedaan voor het Rode Kruis. De meest verrassende reactie kreeg ik van iemand die vroeg of ik een remedie kende voor zijn kwaaltjes, precies alsof ik dokter ben!”

Betalen met maaltijdcheques?

Oud-renner Christ Lefever reed net richting verkeerslichten en stopte spontaan bij een vrijwilliger. “Geef er mij maar twee”, zei hij. “Ik heb jaren gekoerst en weet wat het Rode Kruis betekent als er een ongeval gebeurt.”

Ian Vanwalleghem, verantwoordelijke van het Jeugd Rode Kruis Izegem waarnaar de opbrengst van de stickeractie dit jaar gaat, is al aan zijn 7de veetiendaagse toe. “Heel wat mensen zijn direct bereid en zelfs enthousiast om een sticker te kopen”, zegt hij. “Maar ik had er deze namiddag ook al heel wat die de ‘stickerdans’ proberen te ontspingen. “Iemand zei me amper iets na 15 uur dat hij al een sticker had gekocht, terwijl we nog geen minuut gestart waren met de verkoop en er toen nog geen ander kruispunt in Izegem was waar al vrijwilligers stonden. Dan zijn er die de prijs van een sticker te duur vinden, anderen beweren geen geld bij zich te hebben en vragen of ze kunnen betalen met bancontact of maaltijdcheques… Als vrijwilliger moet je ongeacht de reacties op elk moment kalm en vriendelijk blijven en dan verkoop je vanzelf. De actie loopt nog twee weken en de komende dagen sta ik aan warenhuizen en zaterdag verkopen we stickers met de jongste leden van het Jeugd Rode Kruis. En geloof me: dan verkopen we stickers als zoete broodjes!”

Leperd met sticker van vorig jaar achter de vooruit

Apotheker Ann Vermeulen is al 15 jaar actief in het Rode Kruis en was jaren voorzitter van de afdeling Izegem. “Ieder jaar horen we dezelfde uitvluchten om geen sticker te moeten kopen”, zegt ze. “Ze zijn gehaast, hebben geen geld bij zich of hebben er al één gekocht… Daarnet verkocht ik een sticker aan een mevrouw en ze had gezien dat de automobilist net vóór haar er geen wilde kopen. Hoe is dat in godsnaam mogelijk, zei ze mij verontwaardigd. Ik zag ook een ‘leperd’ met een sticker van vorig jaar achter de voorruit van zijn wagen. Blijkbaar iemand die goed wist dat we vandaag om 15 uur met de actie van start gingen. Ik zou het zo kunnen samenvatten: bij een stickerverkoop is het alles of niets. Ofwel kopen ze direct, ofwel aarzelen ze en dan kopen ze meestal niet.”

En terwijl we onze drie vrijwilligers verlieten, zagen we nog net een mevrouw, die de dichts bijstaande vrijwilliger geen blik gunde, zag dat de verkeerslichten nog op groen stonden en volle gas gaf om toch maar te ‘ontsnappen’ aan een sticker van 5 euro. Foei mevrouw, kijk maar eens op de website van het Rode Kruis om te zien wat die organisatie allemaal belangeloos doet in de wereld. Misschien brengt dat je op andere gedachten!

(IB/Foto’s Frank)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.