REPORTAGE Meer dan half miljoen euro voor projecten tegen kinderarmoede in West-Vlaamse gemeenten

GF
Redactie KW

In West-Vlaanderen komen 13 gemeenten in aanmerking om subsidies te krijgen voor projecten die de kinderarmoede bestrijden.

Dat heeft Vlaams minister voor Armoedebestrijding Ingrid Lieten beslist. Het gaat in totaal voor West-Vlaanderen om ruim een half miljoen euro.

Een overzicht van de West-Vlaamse steden en gemeenten en het beschikbaar subsidiebedrag:

1. Blankenberge: 28.783 euro

2. De Haan: 25.000 euro

3. De Panne: 25.000 euro

4. Ieper: 40.669 euro

5. Knokke-Heist: 29.864 euro

6. Kortrijk: 109.263 euro

7. Kuurne: 25.663 euro

8. Menen: 56.151 euro

9. Mesen: 25.000 euro

10. Middelkerke: 25.995 euro

11. Nieuwpoort: 25.000 euro

12. Oostende: 85.668 euro

13. Roeselare: 73.774 euro

Hoe is de verdeling van het subsidiegeld gebeurd?

De aanduiding van gemeenten die voor de subsidie in aanmerking komen is gebeurd op basis van 7 indicatoren die het risico op kinderarmoede in een gemeente bepalen. Het gaat onder meer om het aantal personen op een gemeente met een voorkeurregeling in de ziekteverzekering, het aantal eenoudergezinnen met kinderen jonger dan drie jaar, de kansarmoede-index van Kind en Gezin, het aantal leefloners…Van alle 308 de Vlaamse gemeenten werd die ‘mix’ aan indicatoren gemeten en vastgelegd en op basis daarvan werd de kinderarmoedebarometer van de gemeente bepaalt.

Alle gemeenten die op die barometer een 4 of meer halen, komen in aanmerking voor de subsidie. Het minimumbedrag is 25.000 euro. De resterende beschikbare middelen worden vervolgens verdeeld over het aantal gemeenten op basis van het aantal kinderen van nul tot en met drie jaar op de gemeente en de kinderarmoedebarometer van die gemeente.

Wat kan er met die middelen gesubsidieerd worden?

De gemeente of het OCMW kunnen projecten ontwikkelen waarmee ze de kinderarmoede lokaal bestrijden. De subsidies mogen de gemeenten niet gebruiken om infrastructuurkosten te betalen.

Reactie van schepen en OCMW-voorzitter Philippe De Coene uit Kortrijk

Opvallend is het bedrag dat stad Kortrijk krijgt van Vlaanderen: ruim 109.000 euro of bijna 25.000 euro meer dan bijvoorbeeld Oostende.

“Ik heb daar een dubbel gevoel bij”, reageert Philippe De Coene (SP.A), schepen van Welzijn en OCMW-voorzitter van stad Kortrijk. “Enerzijds kunnen we veel doen met dat bedrag, anderzijds is dit het bewijs dat er in Kortrijk veel kinderarmoede is. De cijfers spreken trouwens boekdelen: tussen 2007 en 2012 steeg het aantal Kortrijkse kinderen dat in armoede leeft frappant. Het gaat om meer dan een verdubbeling: van iets meer dan 7 procent naar liefst 18 procent.”

De bijna 110.000 euro wil schepen De Coene gebruiken voor heel concrete projecten.

“In samenwerking met onder meer de scholen willen we kinderarmoede opsporen, om die daarna aan te pakken. We zijn daar nu al trouwens mee bezig: op 13 december lanceerden we ons armoedebestrijdingsplan en daarin hechten we veel belang aan de strijd tegen kinderarmoede. Op de voorstelling van dat plan was Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (SP.A) trouwens aanwezig en stelde dat we baanbrekend waren voor Vlaanderen.”

(JG, AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier