REPLO start petitie voor luchthaven Oostende

Na de heisa rond de nachtvluchten op de Oostendse luchthaven en de wederzijdse verwijten van luchthaventopman Marcel Buelens en WILOO-boegbeeld Jacques Denecker, laat ook REPLO van zich horen. De actiegroep voor de luchthaven gaat in het offensief. Ze starten een petitie ‘Stop de onzin’ en voeren een ledenwervingsactie. Het 1.000ste REPLO-lid wordt zelfs beloond met… een vliegreis voor twee personen vanuit Oostende.

Albert Doyen, voorzitter van REPLO. © HH

Op vraag van actiegroep WILOO heeft de Raad van State een versoepeling van de milieuvergunning van de luchthaven ongedaan gemaakt. Daardoor worden nachtvluchten heel sterk ingeperkt en luchthaventopman Marcel Buelens noemde dat twee weken terug in De Zeewacht Kusr een ‘ramp voor de luchthaven’. Hij haalde zwaar uit naar de ‘club van ouwe venten’ die WILOO volgens hem is en dreigde ermee adressen van de leden van de actiegroep op de website van de luchthaven te publiceren, iets wat tot nu toe overigens nog niet gebeurd is.

WILOO besloot daarop om politiebescherming te vragen voor sommige leden en bereidt een strafklacht voor tegen Buelens. En vandaag vindt REPLO, de actiegroep pro luchthaven, de tijd gekomen om in actie te schieten. “Het besluit van de Raad van State is erg schadelijk voor de luchthaven”, weet REPLO-voorzitter Albert Doyen. “Onderhandelingen met nieuwe klanten staan op de helling. Minister Schauvliege kan dit wel rechtzetten, maar de vraag is of de politieke wil bestaat.”

Minimale minderheid

“Als we het inwonersaantal van Oostende en buurgemeenten afzetten tegen de 303 leden van WILOO, dan gaat het om 0,04 procent van de bevolking dat aan de basis ligt van de vernietiging“, rekende Albert Doyen. “Eigenlijk is het de levensdroom van één persoon om de luchthaven te doen sluiten. Maar het is echt een minimale minderheid die dat wil. En dat willen wij nu duidelijk maken met onze acties. Wij willen het economisch belang van de luchthaven voor Oostende en de hele regio benadrukken.”

“De directe en indirecte schade die door de vertegenwoordiger(s) van WILOO werd toegebracht, beoogt een regelrechte doodsteek voor de welvaart en de tewerkstelling op en rond deze luchthaven met heel groot groeipotentieel. Dit tot massaal ongenoegen van de Oostendse bevolking. We willen protesteren tegen de foute en leugenachtige verklaringen van WILOO.”

Stop de onzin

“Daarom startten wij een petitie pro luchthaven onder de titel ‘Stop de onzin’. Wij roepen de bevolking op om die petitie te ondertekenen. Dat kan online via onze website, maar binnenkort verspreiden we ook een papieren versie voor mensen die geen computer hebben. WILOO verzamelde 1.100 handtekeningen tegen de nachtvluchten, al zijn er ook wel mensen bij die uit sympathie of onder druk tekenden of met valse argumenten werden bestookt. Onze ambitie is in elk geval om een groter aantal handtekeningen achter ons te krijgen“, klinkt het.

“We krijgen veel positieve reacties, maar een nadeel is dat mensen die ergens voor zijn, minder snel in actie zullen schieten dan mensen die ergens tegen zijn. Je krijgt veel meer mensen op de been voor een protestactie dan om iets te ondersteunen“, beseft Albert Doyen. “We zijn zeker dat de steun voor de luchthaven bestaat, mensen willen niet dat die verdwijnt. Maar we moeten hen er nu nog toe brengen dat ze de stap zetten om onze petitie te ondertekenen of lid te worden.”

Ledenwerving

“Daarom voeren we ook een tweede actie om nieuwe leden binnen te halen. Op dit moment zijn we met een 250-tal, maar we zouden dat graag fors opkrikken. Onder het motto ‘Eén uit de duizend’ willen we de slagkracht van REPLO vergroten en een duidelijk signaal geven dat het aantal voorstanders van de luchthaven veel groter is dan het handjevol tegenstanders. Het REPLO-lidgeld bedraagt slechts 10 euro. En er ligt ook een beloning klaar voor het 1.000ste REPLO-lid. Dat kan moeilijk iets anders zijn dan een TUI Fly-reis voor twee personen van en naar Oostende.”

Info op www.replo.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.