Replica van eerste Benz-motor officieel ingehuldigd in Tielt tijdens Erfgoeddag

© NS
Redactie KW

Erfgoeddag is een culturele hoogdag en stad Tielt beschikt over tal van erfgoedmonumenten. De oude en allereerste Benz-motor werd boven gehaald en kon bewonderd worden in Huis Mulle de Terschueren.

De Vlaamse Erfgoeddag, op zondag 28 april, is aan de negentiende editie toe en dit onder het motto ‘Hoe maakt u het?‘ Het vakmanschap komt in de kijker te staan en ook stad Tielt, de historische stad, heeft heel wat te bieden rond het vakmanschap. Er vonden vier activiteiten plaats en iets voor de middag vond een unieke inhuldiging plaats.

Een exacte replica van de eerste Benz-motorwagen uit het jaar 1886 werd ingehuldigd. De oude auto van weleer stond te pronken in Huis Mulle de Terschueren. De unieke driewieler werd tussen 1982 en 1985 gebouwd in het VTI te Tielt en dit onder impuls van toenmalig technisch coördinator Marcel Dewanckel.

De replica bestaat uit 1500 onderdelen en heeft een viertaktmotor en werd in elkaar gestoken door leerlingen van de VTI-school, afdeling autotechnieken. De auto kwam in verschillende museums terecht en tenslotte kwam hij terug aan in de school. Leerkracht Erwin Soenens zag in de auto een erfgoedstuk en de Benz-motor krijgt voortaan een vaste stek in Tielt. De Benz-motor is een meerwaarde geworden voor stad Tielt en dit dankzij de samenwerking van het VTI.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier