De twee stenen leeuwen met het Ieperse wapenschild stonden in de 19de eeuw aan weerskanten van de trap van de Lakenhalle in Ieper. Daarna verhuisden ze naar de stadswallen ter hoogte van de middeleeuwse Menenpoort. Na de Eerste Wereldoorlog werden ze aan Australië geschonken. Ze werden ondergebracht in het Australian War Memorial in Canberra. Vorig jaar kwamen de leeuwen op initiatief van de Belgische en Australische regering tijdelijk terug naar Ieper voor de van de Eerste Wereldoorlog. Na een jaar vertrokken ze weer richting Canberra, maar de Australische regering beloofde replica's aan Ieper.

Een werk van een half jaar

De firma Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster heeft de replica's gemaakt. "De leeuwen werden op basis van 3D-scans en foto's van de originelen met een 3D-freesmachine uit grote blokken Belgische blauwsteen gehouwen", zegt Koen Hubo, projectleider natuursteen bij Monument Vandekerckhove. "Daarna werden ze manueel door steenkappers afgewerkt. Op basis van computersimulaties hebben we de oorlogsschade uit de originele leeuwen weggewerkt. Het was een werk van een half jaar, maar we zijn blij dat we ons steentje konden bijdragen aan dit uniek project. De replica's wegen ongeveer 1.200 kg per stuk en zullen op de stenen sokkels worden gezet, waar ook de originele beelden in 2017 stonden."

Australië betaalde de firma om de replica's te maken. Iepers burgemeester Jan Durnez (CD&V) is het land daarvoor erkentelijk. "Los van het financiële heeft de schenking vooral een grote symbolische waarde."

Inhuldiging eind deze maand

De installatie van de leeuwen op de sokkels gebeurt op 29 oktober en op 5 november worden ze om 18 uur ingehuldigd. "Samen met zoveel mogelijk Ieperlingen, het stadsbestuur, een delegatie van de Australische overheid en het Australian War Memorial, de Commonwealth War Graves Commission en de Last Post Association", klinkt het bij de stad.

Na deze inhuldiging wordt vlakbij de Menenpoort een documentaire getoond over de geschiedenis van de originele leeuwen en hun reis van Australië naar Ieper vorig jaar, gevolgd door de traditionele Last Post om 20 uur en de herbegrafenis van twee Australische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

(TP)

De twee stenen leeuwen met het Ieperse wapenschild stonden in de 19de eeuw aan weerskanten van de trap van de Lakenhalle in Ieper. Daarna verhuisden ze naar de stadswallen ter hoogte van de middeleeuwse Menenpoort. Na de Eerste Wereldoorlog werden ze aan Australië geschonken. Ze werden ondergebracht in het Australian War Memorial in Canberra. Vorig jaar kwamen de leeuwen op initiatief van de Belgische en Australische regering tijdelijk terug naar Ieper voor de van de Eerste Wereldoorlog. Na een jaar vertrokken ze weer richting Canberra, maar de Australische regering beloofde replica's aan Ieper.De firma Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster heeft de replica's gemaakt. "De leeuwen werden op basis van 3D-scans en foto's van de originelen met een 3D-freesmachine uit grote blokken Belgische blauwsteen gehouwen", zegt Koen Hubo, projectleider natuursteen bij Monument Vandekerckhove. "Daarna werden ze manueel door steenkappers afgewerkt. Op basis van computersimulaties hebben we de oorlogsschade uit de originele leeuwen weggewerkt. Het was een werk van een half jaar, maar we zijn blij dat we ons steentje konden bijdragen aan dit uniek project. De replica's wegen ongeveer 1.200 kg per stuk en zullen op de stenen sokkels worden gezet, waar ook de originele beelden in 2017 stonden."Australië betaalde de firma om de replica's te maken. Iepers burgemeester Jan Durnez (CD&V) is het land daarvoor erkentelijk. "Los van het financiële heeft de schenking vooral een grote symbolische waarde."De installatie van de leeuwen op de sokkels gebeurt op 29 oktober en op 5 november worden ze om 18 uur ingehuldigd. "Samen met zoveel mogelijk Ieperlingen, het stadsbestuur, een delegatie van de Australische overheid en het Australian War Memorial, de Commonwealth War Graves Commission en de Last Post Association", klinkt het bij de stad. Na deze inhuldiging wordt vlakbij de Menenpoort een documentaire getoond over de geschiedenis van de originele leeuwen en hun reis van Australië naar Ieper vorig jaar, gevolgd door de traditionele Last Post om 20 uur en de herbegrafenis van twee Australische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.(TP)