Renteloze lening voor aankoop energiezuinige toestellen

Centraal Michel Wyllemyns die als eerste gebruik maakte van de kosteloze huurlening en een wasmachine aankocht. Hij wordt omringd door de schepen Angelique Declercq, Frederick Van Maele, Sonny Ghesquiére en Guy Blancke.© WO
Centraal Michel Wyllemyns die als eerste gebruik maakte van de kosteloze huurlening en een wasmachine aankocht. Hij wordt omringd door de schepen Angelique Declercq, Frederick Van Maele, Sonny Ghesquiére en Guy Blancke.© WO
Redactie KW

Mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, beschermde afnemers, personen in schuldbemiddeling of huishoudens met een belastbaar inkomen kunnen voortaan genieten van een kosteloze lening van een energiezuinig toestel vanuit het Energiehuis.

Kwetsbare gezinnen hebben vaak niet de middelen om een energiezuinig toestel aan te kopen. Om te voldoen aan hun behoefte worden vaak verouderde toestellen aangekocht, die na een korte periode aan vervanging toe zijn.

“Daar willen we met zijn allen iets aan doen. het energieverbruik van dergelijke toestel ligt vaak hoger, ze zijn ook minder veilig en liggen vaak aan de basis van een woningbrand”, aldus schepen van Armoedebestrijding Angelique Declercq (Vooruit).

Renteloze lening

“De renteloze lening kan aangevraagd worden via het Sociaal Huis voor de aankoop van hetzij een koelkast, diepvriezer of wasmachine”, vertelt Frederick Van Maele van het OCMW. “Het kan helaas nog niet voor een droogkast of elektrisch fornuis maar we hebben dat al aangekaart bij de hogere instanties en hopelijk zal dat ook in de toekomst tot de mogelijkheden behoren.”

Het aankoopbedrag is begrensd tot 2000 euro. Bij de aanvraag wordt de aanvrager ook administratief geholpen door een medewerker van het Sociaal Huis. De lening moet terugbetaald worden in maandelijkse bijdragen gespreid tussen één jaar en vijf jaar.

Energiesnoeier

Bij elke aanvraag krijgt de aanvrager ook het bezoek van een energiesnoeier om andere energievreters op te sporen. De beschikbare toestellen werden gebundeld in een catalogus waaruit de gebruiker een keuze kan maken. De aankoop moet wel lokaal gebeuren en kan bij een van de drie aangeduide handelaars in Groot-Menen. De lokale handelaars staan ook in voor een correcte levering, plaatsing en aansluiting van het toestel en leveren ook de service na verkoop.

Michel Willemyns: “Ik ben blijkbaar de eerste die de lening aanvroeg. Ik kocht er een wasmachine mee. Een groot verschil bij vroeger toen ik met de was naar een wassalon moest. Met als gevolg ofwel lang zitten wachten tot de was klaar was ofwel na een tijd terugkeren en zoals ik het verschillende keren meemaakte tot de vaststelling komen dat er stukken verdwenen waren.” (WO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.