Rens Daeninckx ontpopt zich tot dé weerman van Tielt

Rens Daeninckx: "Ik ben al enkele jaren de vaste weerman van het wielerteam Trek-Segafredo." © (foto WME)
Philippe Verhaest

Als kind keek hij gefascineerd door het raam wanneer sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelden, 20 jaar later is Rens Daeninckx gefascineerd door alles wat met het weer te maken heeft. Als Meteo Reni vertelt hij dagelijks aan 10.000 mensen welk weer het de komende dagen wordt en ziet hij de interesse in wat hij doet alleen maar toenemen. “Ons klimaat verandert. Dat zie ik aan mijn waarnemingen.”

Sinds 2012 noteert Rens Daeninckx elke dag zorgvuldig de temperatuur, neerslaghoeveelheid en weersomstandigheden in zijn schriftje en checkt hij zijn weerstation in de tuin van zijn ouders. Via de sociale mediakanalen Twitter en Facebook laat hij elke dag ongeveer 10.000 volgers weten aan welk weer ze zich mogen verwachten en dat levert hem meer en meer de titel van dé weerman van Tielt op, met dank aan zijn ongebreidelde fascinatie voor het weer.

Waar komt die bewondering vandaan?

“Ik weet nog dat ik als kind gek was op sneeuw. Dat vond ik betoverend. Die verwondering is eigenlijk nooit verdwenen, maar het duurde tot 2012 voor er iets ‘concreet’ uit voortvloeide. Toen begon ik dagelijks de basisparameters te noteren en een jaar later startte ik, samen met mijn schoolvriend Nick Loncke, de Facebookpagina Meteo Reni Het weer in België op. Aanvankelijk plaatste ik daar een vrij beperkt weerbericht op, maar dat sloeg meteen aan. Ik schafte ook mijn eerste weerstation aan en er kroop steeds meer tijd in mijn hobby. Met een nieuw en beter weerstation in 2017 als resultaat.”

Je dagelijkse updates winnen nog altijd aan populariteit: je bereikt dagelijks tot 10.000 mensen.

“Daar sta ik zelf ook van te kijken. Ik denk dat de laagdrempeligheid een verklaring is voor het succes. Ik plaats dagelijks een weerpraatje voor de dag zelf en hou het bewust eenvoudig. Ik probeer alles in mensentaal uit te leggen en goochel zo weinig mogelijk met vaktermen. Dat maakt het erg toegankelijk. Mijn weerbericht wordt ook door Radio Meteor gebruikt en af en toe ga ik ook zelf live op antenne. Best leuk.”

Wat ook opvalt: meestal kloppen jouw voorspellingen tot in de puntjes.

“Ik maak er een erezaak van om zo correct mogelijke informatie te verspreiden. Ik analyseer elke dag meerdere weermodellen en baseer me niet op één voorspelling. Zo kan ik erg exact te werk gaan. Maar daar kruipt inderdaad flink wat tijd in. Ik start mijn dag met een bezoekje aan mijn weerstation en daarna maak ik mijn weerpraatje. Ik ben al enkele jaren ook de vaste weerman van het wielerteam Trek-Segafredo. Met dank aan Lode Bogaert van de Carlito en Luc Meersman, vader van ex-profrenner Gianni, die me daar hebben binnengeloodst. Tijdens bijvoorbeeld De Ronde van Vlaanderen of de Giro bezorg ik de ploeg een weerbericht voor het parcours van de dag en vooral tijdens de Tour de France heb ik het extra druk. Ik weet dat ze veel belang hechten aan mijn updates, dus zorg ik dat alles tot in de puntjes afgetoetst is.

Ik kan me voorstellen dat je vaak ook met weervragen overstelpt wordt.

(glimlacht) “Dat klopt wel, ja. Mensen vragen me al in maart welke zomer we mogen verwachten. Of in juli hoe de winter er uit zal zien. Maar daar kán ik gewoon geen antwoord op geven. Dat kan niemand. Persoonlijke vragen probeer ik dan weer wel zo goed mogelijk te beantwoorden. Een weerbericht voor een exacte huwelijkslocatie, bijvoorbeeld. Ik druk de mensen altijd op het hart dat ik geen professional ben, maar dat ik er wel alles aan doe om erg correct te werk te gaan.”

Sta je na zeven jaar bekend als de weerman van Tielt?

“Dat is stilaan wel zo, ja. (grijnst) Mensen spreken me zo aan en op straat of in de supermarkt krijg ik vaak de vraag welk weer het wordt. Dat vind ik best charmant, want het bewijst dat mijn werk gewaardeerd wordt.”

We hebben net een stevige hittegolf achter de rug. Zie je dan een piek in de interesse?

“Zeker. In zo’n periode stijgt het aantal volgers veel sneller dan normaal en ik heb ook meer werk. Dan plaats ik extra updates, hou alles nog beter in de gaten… Als weerman zijn dagen met extreem weer erg boeiend, maar zelf ben ik geen fan van de grote hitte. Geef mij maar de herfst. Of een goeie portie sneeuw. Maar ik steek niet weg dat uitzonderlijke weertypes me aanspreken. Als amateur-meteoroloog lik je dan je duimen en vingers af. En we moeten een kat een kat noemen: ons klimaat ís aan het veranderen. Ik hou al acht jaar nauwgezet elke dag de weersomstandigheden bij en er is een evolutie naar extremer weer. Daar mogen we niet blind voor zijn.”

Hoe ziet de weerman in Rens de toekomst?

“Ik wil dit nog járen blijven doen. Ik ben net afgestudeerd en op zoek naar een leuke job, maar ook dan zal ik mijn weeractiviteiten behouden. Weet je wat ik leuk zou vinden? Dat het Tieltse stadsbestuur me onder de arm zou nemen bij grote evenementen. Dan kan ik bijvoorbeeld weerupdates brengen tijdens de Tieltse Europafeesten, iets wat ik al doe voor Labadoux Festival in Ingelmunster. Dat zou de kers op de taart zijn.”

Volg Meteo Reni Het weer voor België en Meteo Reni Weerstation Tielt via de gelijknamige Facebookpagina’s en op Twitter.

Privé

24 jaar, zoon van Hilde Vandevijvere en Wim Daeninckx. Broer van Lien (29). Woont in de Leo D’Hulsterlaan in Tielt.

Loopbaan

Net afgestudeerd aan Syntra West, heeft diploma grafische media en vormgeving op zak.

Vrije tijd

Gepassioneerd door meteorologie, fervent wandelaar en gek op muziek uit de jaren tachtig.