Renovatiepremie gehalveerd om meer Kortrijkzanen te bereiken

Wout Maddens aan de verlaagde Leieboorden. (foto AN)© AN
Wout Maddens aan de verlaagde Leieboorden. (foto AN)© AN
Redactie KW

Stad Kortrijk verlaagt binnenkort enkele premies voor wie zijn huis renoveert. Het totale budget voor renovatiepremies van 830.000 euro, daalt evenwel niet. Dat wil dus zeggen dat de stad het komende jaar meer mensen een weliswaar lagere premie gaat toekennen.

“We streven er naar om met het beschikbaar budget nog meer mensen te bereiken, vandaar dat we het premiebedrag herzien”, legt schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester) uit. “Dankzij onze renovatiebegeleiders, die inwoners door het kluwen van Vlaamse, provinciale, federale… premies helpen navigeren, worden er immers heel veel tegemoetkomingen aangevraagd. Zo werden er afgelopen jaar bijvoorbeeld nergens meer Vlaamse renovatiepremies aangevraagd per inwoner, dan in onze stad.”

De stedelijke verbeteringspremie, bestemd voor inwoners die over minder financiële middelen beschikken, neemt verhoudingsgewijs de grootste hap uit het renovatiebudget van de stad. Ongeveer 600.000 euro van de beschikbare 830.000 euro. Voor deze premie werden een aantal aanpassingen gedaan. Waar je vroeger bijvoorbeeld nog 1.000 euro kon krijgen voor uitvoeren van werken aan je dak, gevel of sanitair, bedraagt de premie nu nog 500 euro. Vroeger mocht je totale premiebedrag niet meer dan 3.000 euro zijn, nu is dat nog 2.000 euro. De evolutie zorgde voor enkele bezorgdheden tijdens de meeste recente gemeenteraad op maandagavond. “Zullen er nu geen mensen uit de boot vallen?”, vroeg oppositieraadslid Hannelore Vanhoenacker (CD&V) zich af. “En zouden de premies niet net moeten stijgen? Vooral verhuurders staan nog altijd niet te springen om renovaties uit te voeren aan hun eigendom.”

Budget uitgeput

Schepen Wout Maddens verzekerde echter dat dat geen probleem zou vormen. “Het budget voor dit jaar is op dit moment uitgeput. Maar dat wil niet zeggen dat we geen premies meer kunnen toekennen. Die worden dan gewoon in januari uitbetaald. Niemand blijft achter zonder premie”, klinkt het. Het heeft dus geen zin meer om nu nog snel een aanvraag in te dienen, in de hoop nog een hoger bedrag in de wacht te slepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier