Renovatiecoach Intercommunale Leiedal begeleidt al drie jaar gezinnen

Philippe De Coene (schepen van Welzijn, Sociale Zaken en Armoedebestrijding, voorzitter W13), Wout Maddens (schepen van Wonen en voorzitter Leiedal), Nele Vandaele (projectcoördinator Warmer Wonen), Nele De Meulemeester (administratief medewerker RenovatieCoach), Kim Van Belleghem (directeur W13), Christof Godderis (communicatiemedewerker RenovatieCoach) en Filip Vanhaverbeke (directeur Leiedal). Vooraan zitten RenvatieCoaches Bart Deneckere en Nele Monkerhey. RenovatieCoach Simon Gruwez ontbreekt op de foto. (EDB) © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

De diensten van de renovatiecoach zijn een goede stap in de richting van het halen van de klimaatdoelstellingen in 2050. “We moeten wel nog een tandje bijsteken en het aantal gezinnen dat er gebruik van maakt verdubbelen”, luidt het bij Intercommunale Leiedal.

De RenovatieCoach van de Intercommunale bestaat drie jaar. Bart Deneckere was de eerste renovatiecoach en ondertussen zijn ook Nele Monkerhey en Simon Gruwez aan de slag in deze functie.

Wout Maddens, voorzitter van Leiedal stelt dat de bedoeling van de RenovatieCoach was – en nog altijd is – om inwoners van Zuid-West-Vlaanderen die renovatieplannen hebben te ‘ontzorgen’ en hen professioneel te begeleiden. “Zo kunnen we de renovatiegolf in de regio versnellen en ondersteunen.”

RenovatieCoach aanvragen

Het eerste advies van de RenovatieCoach is gratis. Je kan dat advies aanvragen via de woonloketten in de gemeentes of online via www.warmerwonen.be/renovatiecoach. Je kan ook bellen naar 056 24 16 19. “Indien nodig komen we op bezoek en doorlopen we de woning“, vertelt Bart Deneckere.

“We geven gratis advies en kijken of en hoe we verder kunnen helpen. Dat volgend begeleidingsgedeelte is dan wel betalend en kan gaan van offertes aanvragen, aannemers zoeken, werven begeleiden… We vernieuwen jaarlijks onze poule met aannemers zodat de mensen geen weken en maanden moeten wachten tot ze ter plaatse kunnen komen. Advies en eventuele doorgedreven bijstand bij renovaties kan voor particulieren, maar gemeenten sluiten ook soms contracten af voor hulp bij kansengroepen.”

100.000 energiezuinige woningen in de regio

Professionele begeleiding op maat is meer dan ooit cruciaal om mensen aan het renoveren te krijgen. De RenovatieCoach van Intercommunale Leiedal heeft misschien wel dé regionale sleutel in handen om de woonambities in de regio voor 2050 waar te maken. Dat houdt onder meer in dat we een vermindering van de CO2 uitstoot willen bereiken.”

Cijfers bewijzen dat de renovatiemotor op volle toeren draait. Er werden in 2019 1.395 renovaties begeleid in de regio, maar de ambitie ligt hoger.

“We moeten het aantal energiezuinige renovaties minstens verdubbelen en willen naar 3.000 renovaties per jaar gaan, als we de de 100.000 energiezuinige woningen in de regio willen bereiken. Er moet nog 90% van de woningen aangepakt worden. Onder begeleiding van de RenovatieCoach werd er in onze regio meer dan 2 miljoen euro geïnvesteerd in renovatiewerken. Deze renovatiewerken leverden een behoorlijke besparing op van bijna 1 miljoen KwH per jaar. Hiervoor werd ook een groot aantal premies uitbetaald. De RenovatieCoach helpt ook om wegwijs te worden in het groot aanbod aan mogelijke premies”, klinkt het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier