Renovatie van jeugdhuis en schoolhuis gaat niet van leien dakje

Ondanks het vele werk van enkele Stavelse vrijwilligers, is de renovatie van het ‘Stavels plekje’ in de IJzerstraat voor de gemeentekas zeer duur uitgevallen. (foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

Enkele Stavelse vrijwilligers hebben zich uit de naad gewerkt om de kostprijs voor de renovatie van het jeugdhuis en schoolhuis te drukken. Toch kost het project een smak geld: 375.000 euro in een eerste fase, en recent moest er nog 51.000 euro extra vrij worden gemaakt. Tot overmaat van ramp valt ook de subsidie gruwelijk tegen. Geen succesverhaal dus voor de gemeentekas.

Toen de laatste bewoner van het voormalige schoolhuis in de IJzerstraat overleed, vroeg Stavele aan het college om het gebouw niet te verkopen, maar op te knappen, zodat het als vergader- en bergruimte voor verenigingen kan dienen. Het aanpalende jeugdhuis Sine Nomine was ook aan opfrissing toe en alle werken konden in één adem gebeuren. Het college zegde toe en de werken zitten in de eindfase. Er is nog wat detailafwerking, maar de oplevering is in zicht.

De renovatie kost evenwel zeer veel geld: nu al 426.000 euro. Al wat je maar kan denken, werd aangepakt; er waren dak-, timmer-, en ruwbouwwerken (231.909 euro), pleisterwerken (29.671 euro), brandtrappen werden aangelegd (25.810 euro), de elektriciteit (31.420 euro) en verwarming (39.909 euro) werden vernieuwd. Er zit ook nogal wat domotica in de renoveerde panden, voornamelijk inzake verlichting. De muren zijn nog niet geschilderd, dus dat wordt nog een grote klus. Naar verluidt beloofden de verenigingen om dat te doen. En ook de architect kostte 15.450 euro.

Het project bleef niet gespaard van financiële tegenvallers. Eind vorig jaar moest er bovenop het voorziene bedrag van 375.000 euro nog meer geld vrijgemaakt worden: net geen 51.000 euro. De uitleg die het gemeentehuis daarvoor geeft, is dat de werken van buitenaanleg (een hellend vlak aan de hoofdingang bijvoorbeeld) oorspronkelijk in eigen regie voorzien waren, maar dat gaandeweg beslist werd om dit toch uit te besteden omwille van te weinig beschikbaar technisch personeel. Volgens onze informatie was er bij momenten ook een onzorgvuldige nalezing van offertes voor elektriciteit. De gemeente keek ook uit naar een mooie subsidie vanwege het departement Plattelandsontwikkeling in Vlaanderen. In dit dossier kwam het onverwacht van een kale reis terug. Alveringem ontving amper 4.000 euro.

Verrassingen

“Ik schrik niet van de kost en de meerkost”, zegt bevoegd schepen van Patrimonium Johan Albrecht. “Met oude gebouwen komen onaangename verrassingen. Meerkosten dus! De onzorgvuldige opvolging vanuit de gemeente durf ik te betwijfelen. We hebben dit jaar opnieuw een grote renovatie: die van het dorpshuis in Gijverinkhove. Ook die zal veel geld kosten en ik hoop dat daar geen lijken uit de kast vallen. Omdat het dorpshuis – in tegenstelling tot het schoolhuis in Stavele geen beeldbepalend en dus waardevol gebouw is, pleitte ik in het college voor afbraak en een nieuwe zaal op maat van Gijverinkhove. Mijn voorstel werd spijtig genoeg niet weerhouden door de collega’s”, aldus nog schepen Albrecht. (AB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier