Renovatie Provinciaal Hof in Brugge kost 7,7 miljoen euro

Het is de bedoeling om het Provinciaal Hof meer uit te spelen als congresruimte, waar tot 986 personen in kunnen vertoeven. © SVK
Stefan Vankerkhoven

De Provincie West-Vlaanderen heeft op maandag 25 november een omgevingsvergunning ingediend voor de restauratie en de herinrichting van het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge. “We willen er over drie jaar een open huis van maken en investeren 7,7 miljoen euro in dit project”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert.

Het Provincial Hof is meer dan 125 jaar oud. Het werd in 1892 in gebruik genomen, nadat gouverneur Heyvaert in 1880 de Brugse stadsarchitect Louis Delacenserie en provinciaal architect René Buyck de opdracht gaf een neogotisch gebouw op te trekken, als verwijzing naar het roemrijke verleden van Brugge.

Na meer dan 125 jaar dringen een aantal renovatiewerken zich op. De Provincie nam hiervoor Architectenbureau Van Severen en FELT Architecture & Design onder de arm. Zij zullen de gevels restaureren en de leien op het dak gedeeltelijk vervangen. Om het Provinciaal Hof beter toegankelijk te maken voor personen met een handicap en voor jonge ouders met kinderwagens komen er drie liften in het gebouw. Een ervan zal ook gebruikt worden door cateraars, want het is de bedoeling om het Provinciaal Hof meer uit te spelen als congresruimte tot 986 personen (660 beneden en 320 op de eerste verdieping).

Energiebesparingen

De Provincie neemt energiebesparende maatregelen: nieuwe verlichtingsarmaturen met LED-lampen en vloerverwarming. Maar geen dubbele beglazing, want die impact op de verwarmingskosten zou slechts miniem zijn. Bovendien zal het Provinciaal Hof ook brandveiliger gemaakt worden, via onder meer de installatie van brandwerende binnendeuren. Want op 20 februari 1878 legde een zware brand het vorig gebouw in de as…

Gedeputeerde Bart Naeyaert wijst erop dat het opgefriste Provinciaal Hof meerdere functies zal hebben: “De congres- en vergaderfunctie blijft behouden. Elke verdieping zal aangepakt worden om alle hedendaagse verwachtingen van het congrestoerisme in te lossen. Voor de promotie hiervan wordt samengewerkt met Meeting in Brugge. Daarnaast blijft het gebouw een ceremoniële plaats om gasten te ontvangen.”

Het Provinciaal Hof zal opengesteld worden voor een breed publiek. Het gelijkvloers wordt een agora met een permanente opstelling die de troeven van West-Vlaanderen promoot. Het Provinciaal Infocentrum, met bijhorende shop, dat sinds 2002 in het Tolhuis gehuisvest is, verhuist naar de Markt. Het Tolhuis trekt jaarlijks 30.000 bezoekers. Op zijn nieuwe toplocatie zal dat aantal zeker vermenigvuldigen”, aldus Bart Nayeaert, die hoopt over drie jaar het gerenoveerde Provinciaal Hof te kunnen openen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier