Renovatie Oudenburgse Abdijhoeve start in september

In het bestuursakkoord tussen Open VLD, N-VA en SP.A, dat begin december 2018 werd voorgesteld, ging veel aandacht naar wat met de Abdijhoeve te gebeuren staat. “We stappen af van de plannen van het vorige bestuur om daar een nieuw administratief centrum te bouwen”, zei burgemeester Anthony Dumarey. “We gaan geen miljoenen investeren in een project om dan de verdere legislatuur niets meer te kunnen realiseren.”

© (Foto LIN)

Wel wil de nieuwe meerderheid werk maken van de renovatie van de oude en beschermde hoeve. Dat begint midden september met de buitenkant. “De stad gaat hiervoor een samenwerking aan met SBSO Ter Zee. De leerlingen zullen samen met hun begeleiders alle muren afstomen en daarna kaleien. Niet meer schilderen, dus”, legt de burgemeester uit.

Voor de meer verfijnde aspecten van de gevelrenovatie gaat de stad in zee met een private partner en ook de eigen technische dienst wordt ingeschakeld. “Onze diensten zullen er voor zorgen dat alle onkruid en de haag verwijderd wordt en het nodige materiaal ter plekke brengen.”

Niet 5.000.000 euro, zoals door het vorige bestuur was voorzien, maar 7.000.000 euro zou de bouw van een nieuw administratief centrum kosten. Waardoor de huidige coalitie die plannen opgeborgen heeft. Voor de oude hoeve kan de stad wel op subsidie rekenen. “90.000 euro op jaarbasis in 2019, 2020 en 2021. Tegen dan zouden we de grootste renovatie – het historische gebouw, het wagen- of barbecuehuis en het duivenkot – moeten kunnen afronden”, voorspelt Anthony Dumarey.

Na de gevelrenovatie wordt in 2020 de binnenkant van de hoeve aangepakt. “In 2021 zouden de twee horecazaken – een tearoom/ontbijthuisje en een bistro – moeten opengaan en kunnen we in de Sint-Pieterszaal officiële plechtigheden en de gemeenteraden laten plaatsvinden”, aldus nog de burgervader.

In de huidige legislatuur zal de stad zelf 2.500.000 euro investeren in de Abdijhoeve. “Het is de wens van deze bestuursploeg om tegen eind 2024 de renovatie van de Abdijhoeve te kunnen afronden. De concrete aanpak is vanaf de eerste dag de grootste belofte van het nieuwe stadsbestuur en we willen onze inwoners niet teleurstellen”, besluit Anthony Dumarey.

(LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.