Renovatie justitiehuis Colaertplein in Ieper start eind volgend jaar

Het justitiehuis op het Colaertplein wordt gerenoveerd. (Foto TOGH)
Redactie KW

De Vlaamse overheid wil het pand aan het Colaertplein, waar tot voor kort het Justitiehuis gevestigd was, grondig renoveren. Dat vernam burgemeester van Ieper Emmily Talpe via een parlementaire vraag: “De plannen zijn ondertussen opgemaakt, eind 2021 zou de renovatie starten.”

Het definitieve ontwerp voor de ingrijpende renovatie van het indrukwekkende gebouw aan het Colaertplein werd recent gefinaliseerd. “Bedoeling is het bestaande gebouw maximaal te herwaarderen, dus niet alleen de straatgevels maar het volledige geheel. Toegankelijkheid en duurzaamheid zijn daarbij aandachtspunten”, aldus Emmily Talpe. “Momenteel wordt de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voorbereid, gevolgd door de aanbesteding. Bedoeling is eind 2021 te starten met de werken, en die in de tweede helft van 2023 te finaliseren. Dan zouden het Justitiehuis en Jongerenwelzijn Ieper er hun intrek kunnen nemen.”

Onkruid hoog

Burgemeester Emmily Talpe drong er via een parlementaire vraag bij bevoegd minister-president Jambon aan om in afwachting van de werken toe te zien op de aanblik van het gebouw. “Zo merkten we recent dat het onkruid op het voetpad erg hoog stond, wat zorgde voor een verloederde indruk. De minister gaf aan dat het verantwoordelijke Facilitair Bedrijf erop zou toezien dat dit wordt verwijderd.”

Hotel Skindles

Het pand aan het Colaertplein kent al een lange geschiedenis. Honderd jaar geleden opende er Hotel Skindles. Later huisvestte het de belastingen en daarna kon je er terecht voor het Ieperse justitiehuis. Het Justitiehuis verhuisde ondertussen al naar een tijdelijke nieuwe locatie op Ter Waarde, waar het kan blijven tot de werken zijn afgerond. Het leegstaande gebouw aan het Colaertplein werd vorig jaar tijdens de halloweenperiode nog omgevormd tot een pop-up spookhuis. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier