René uit Lombardsijde blaast 105 kaarsjes uit en zijn zus is… 101 jaar

Met zijn 105 jaar is René Defoer een van de oudste West-Vlamingen. De verjaardag verliep ietwat in mineur omdat hij momenteel in het ziekenhuis verblijft, maar de eeuweling is aan de beterhand.

René Defoer is op 27 februari 105 jaar geworden en is daarmee meteen ook een van de oudste West-Vlamingen. De kranige man verblijft momenteel in het ziekenhuis, maar is aan de beterhand en keert straks terug naar het woonzorgcentrum De Ril waar hij sedert juli 2016 verblijft. Voordien woonde hij nog altijd zelfstandig in de Schoolstraat in Lombardsijde, waar hij op de hulp kon rekenen van zijn dochter Francine. René is een buitenbeentje want tot op 97-jarige leeftijd reed hij nog elke dag met de fiets, maar door afname van zijn gehoor- en gezichtsvermogen diende hij het stalen ros op stal te laten.

IJzervlechter

René werd geboren op 25 februari 1913 in Oosduinkerke en was amper 17 jaar toen hij zijn toen 15-jarige toekomstige vrouw Bertha Dalle leerde kennen. Ze trouwden in 1937 en kregen drie kinderen. Henri en Pierre zijn ondertussen al overleden, maar Francine is nog in leven. De familie is ondertussen ook al uitgebreid en René heeft vier kleinkinderen, acht achterkleinkinderen, en een achterachterkleinkindje. Bertha overleed in 2008. René was de 12de uit een gezin van 14 kinderen en kreeg de kans niet om verder te studeren, maar hij bekwaamde zich tot ijzervlechter. René is op vandaag nog geïnteresseerd in alles wat er rondom hem gebeurt en is nog regelmatig op stap met de rollator in wzc De Ril.

Hij kan ook nog honderduit vertellen over zijn verleden. Pikant detail: op 5 april wordt de zus van René, Margriet, 101 jaar. Zij woont in Oostduinkerke nog altijd zelfstandig.

(PBM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.