Relikwie te bewonderen in basiliek van Dadizele

Priester Wim Vangheluwe toont de relikwie, bevestigd op een speciale relikwiehouder. Op het nieuwe altaar is het nog even wachten. © foto JS
Redactie KW

Ter ere van de honderdste verjaardag van wijlen paus Johannes Paulus II werden maandag in de basiliek van Dadizele voor het eerst enkele haartjes van de paus aan het grote publiek getoond. De relikwie krijgt binnenkort een plaats op een nieuw altaar. “De meimaand valt in het water, maar we wilden toch iets doen om de gelovigen een hart onder de riem te steken.”

De Dadizeelse basiliek kreeg vorig jaar enkele haartjes van wijlen paus Johannes Paulus II. De voorbije maanden werd er geld ingezameld om de relikwie een speciale plaats te geven in de basiliek. Inmiddels werd er al een relikwiehouder gemaakt en ook een speciaal schilderij is bijna af. Het altaar waar de relikwie een plaats krijgt is momenteel nog in opbouw. “Maandag zou het net honderd jaar geleden zijn dat Johannes Paulus II geboren werd. Door de coronacrisis is de meimaand, die jaarlijks heel wat bedevaarders naar Dadizele lokt, in het water gevallen. We wilden toch nog iets doen om de gelovigen een hart onder de riem te steken”, aldus priester Wim Vangheluwe.

De relikwiehouder met daarin de haartjes van de paus kreeg maandag tussen 14 en 18 uur een plaats op het hoofdaltaar. Terwijl gelovigen de relikwie vereerden, werd er in de basiliek een cd, met de stem van Johannes Paulus II die de paternoster leest, afgespeeld.

Altaar openen

De Dadizeelse geloofsgemeenschap kijkt uit naar positief nieuws van de Veiligheidsraad omtrent eucharistievieringen. “We hopen het altaar voor de zomer echt te kunnen openen. Dat is momenteel echter onder voorbehoud”, aldus Vangheluwe. Hij verwelkomde maandagmiddag de gelovigen die de trappen van de basiliek opwandelden. “Ik ben nu toch benieuwd naar de relikwie. Ik denk dat dit heel speciaal is voor de basiliek. Dankzij de relikwie zullen de komende jaren nog veel meer mensen de weg naar de basiliek vinden”, aldus de 79-jarige Dadizeelse Rosa Mathys.

Lees verder onder de foto

Enkele haartjes van paus Johannes Paulus II.
Enkele haartjes van paus Johannes Paulus II.© foto JS

Rosa werkt normaal vaak mee in het winkeltje van de basiliek, maar de voorbije weken bleef ze uit voorzorg liever thuis. “Ik ben bang om tussen veel mensen te komen. Hoewel de bedevaartsmaand nu anders is dan andere jaren, merk ik dat er op zondag toch nog heel wat bedevaarders naar Dadizele komen. Op die momenten blijf ik dan toch liever in mijn kot”, aldus Rosa Mathys (79), die vlakbij woont.

We hebben de eerste dag van de relikwie amper aangekondigd, om de massa te vermijden

Een mensenstroom in de basiliek werd het maandagmiddag niet. “Dat wilden we ook niet. We hebben het nieuws over de eerste dag van de relikwie in de basiliek amper aangekondigd om net een mensenstroom te vermijden”, aldus Vangheluwe die verwacht dat ook heel wat gelovige Polen de haartjes van hun overleden landgenoot zullen willen vereren. (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten