Relancebeleid Zonnebeke: “We spreken onze reserves aan om te investeren in het welzijn en de zorg van onze inwoners”

In het relanceplan komt ook de jeugd, met op de foto het Zonnebeekse jeugdhuis, aan zijn trekken. © ZB
Redactie KW

Op de gemeenteraad van maandag 6 juli zal het gemeentebestuur zijn relanceplan voorstellen. Een plan dat perspectief moet bieden aan iedereen.

“Covid-19 overviel ons. Van de ene op de andere dag werd de economie platgelegd en we werden in een lockdown geduwd met verstrekkende gevolgen Onze eerste opdracht was om alle informatie te stroomlijnen en tot bij onze inwoners te brengen”, aldus eerste schepen Ingrid Vandepitte. “De informatie bereikte ons via de verschillende overheden, werd heel vaak geüpdatet en het was cruciaal om onze bevolking dag na dag op de hoogte te houden. We werden getroffen door de immense solidariteit vanuit de bevolking en we hebben die gefaciliteerd, zodat alle bevolkingsgroepen in de verschillende deelgemeenten bereikt werden”, licht de schepen verder toe.

Duw voor de locale economie

“Al op 13 maart kwam de crisiscel voor het eerst bijeen om na te denken over maatregelen, die onze gemeente weer de wind in de zeilen zou geven zodra de covid-19-maatregelen dat toelieten”, zegt burgemeester Dirk Sioen. “Elke schepen onderzocht binnen zijn bevoegdheden welke initiatieven we konden nemen.”

De locale economie kwam goed aan bod. “In overleg met Koen Meersseman, schepen van Financiën, hebben we een hele reeks maatregelen genomen die de lokale economie ten goede komen”, zegt Ingrid Vandepitte, ook bevoegd voor lokale economie. “Sommige maatregelen hebben een direct effect, zoals Zonnebonnen voor elke inwoner of extra Zonnebonnen voor zorgverstrekkers. Die worden immers uitgegeven bij onze lokale handelaren.”

Schepen Vandoolaeghe vult aan: “Voordelen uit de sectorale akkoorden van ons personeel zullen we ook in Zonnebonnen betalen. We zullen ook versneld een aantal nieuwe projecten uitwerken, zoals het uitbouwen van een multifunctioneel sportterrein om sporten in open ruimte te versterken.” Daarnaast zullen de mobiliteitspunten in de verschillende deelgemeenten met een overdekte fietsenstalling en een fietsherstelpunt uitgerust worden”, aldus nog schepen Koen Meersseman.

Ondersteuning voor onze meest kwetsbare gezinnen

“Het is vanzelfsprekend dat we onze meest kwetsbare gezinnen ondersteunen”, benadrukt Joachim Jonckheere, schepen van Sociale azken, “en het belangrijkste daarbij is dat we dat in alle discretie doen. Een initiatief waar we mee naar buiten gekomen zijn, is dat we laptops ter beschikking gesteld hebben zodat alle kinderen op een goede manier het aanloopleren konden volgen. Nu, meer dan ooit, gaat onze aandacht naar gezinnen en doelgroepen die onze hulp goed kunnen gebruiken. Zo zullen de Vlaamse middelen doelgericht aangewend worden. De jeugddienst en sociale dienst zorgen ook voor een zomers speelpakket voor kinderen uit de sociale doelgroep.”

Verenigingsleven opnieuw aanzwengelen

“Voor onze jongeren hebben we allerlei initiatieven genomen, zowel wat het jeugdhuis, jeugdverenigingen als speelpleinwerking betreft. Onze jongeren zijn maandenlang geïsoleerd van hun vrienden, van hun wekelijkse activiteiten en met onze financiële ondersteuning willen we hen versneld de mogelijkheid geven om hun werking op een veilige manier te activeren. Zo voorzien we de georganiseerde kampen en speelpleinwerking van mondmaskers. Onze jeugddienst ontwikkelde ook een aantal initiatieven voor de niet-georganiseerde jeugd en voor de allerkleinsten”, aldus jeugdschepen Koen Meersseman. “Voor onze verenigingen doen we hetzelfde”, vult schepen Vandepitte aan.

“Zij zagen al hun initiatieven in het water vallen, vaak konden ze gemaakte kosten niet recupereren en daarom is er ook voor hen dat financiële steuntje. We hopen bovendien dat nog meer buurten, straten of groepen de warme solidariteitsbanden, die tijdens de covid-19-crisis gesmeed werden, zullen aanhouden en voor jaarlijkse evenementen zullen zorgen. Dat komt het sociaal weefsel en de lokale economie ten goede! Zo slaan we zelfs twee vliegen in één klap.”

Zonnebeke toeristisch op de kaart zetten

“Het toerisme trekt langzaam weer op gang”, zegt Sabine Vanderhaeghen, schepen voor toerisme. “We moeten Zonnebeke nationaal en internationaal op de kaart zetten, maar ik pleit er ook voor dat onze eigen inwoners onze gemeente in al haar aspecten leren kennen! Wij hebben zoveel mooie wandel- en fietsroutes, wij hebben prachtige bossen en unieke vergezichten. Daarnaast willen we onze Kasteeltuin met een aantal feestelijkheden in de belangstelling brengen met onder andere Ontbijt in het Park of Film in het Park. Er komt ook ondersteuning voor cafés, die een cultureel evenement organiseren en we verzorgen een promotiecampagne waarbij onze B&B’s een 1+1-toegangsbiljet voor het museum kunnen aanbieden aan hun gasten bij een overnachting.”

“Groot-Zonnebeke is een landelijke gemeente met een sterk sociaal weefsel”, aldus burgemeester Sioen. “We moeten dat koesteren. We staan dicht bij de inwoners, we zijn direct aanspreekbaar en we kunnen via korte lijnen aan hun behoeften tegemoet komen.” Schepen van financiën Koen Meersseman benadrukt: “We moeten niet flauw doen, financieel schiet de gemeente er ook inkomsten bij in en ook de werkingskosten stijgen. We vinden het echter een verantwoorde keuze om onze reserves aan te spreken en om via allerlei initiatieven te investeren in het welzijn en de zorg voor onze inwoners. Dit relanceplan is niet af. We weten dat we nog steunmaatregelen zullen moeten voorzien, financieel en infrastructureel.”

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier