Rekkemse frituur mag als eerste Winnynaise serveren

Valerie Labbe van frituur De Plaetse. © CL
Christophe Lefebvre

De Belgische frituren zaten er maandenlang vol ongeduld op te wachten, geduld dat afgelopen week werd beloond. De Winnynaise, de mayonaise met een recept naar de hand van Monacovrouw en uitgeweken Menenaar Winny Wathelet-Suffys, vertrok in de richting van de eethuizen. De eerste plaats waar fans van Winny de saus konden proeven was in Rekkem, waar Valerie Labbe van frituur De Plaetse er meteen een Winnyburger op de menukaart wist te zetten.

Dat net in Rekkem de Winnynaise als eerste werd voorgesteld, is geen toevallige samenloop van omstandigheden. “Ik ken Winny al langer dan vandaag” klinkt het bij Valerie. “Toen ik ze haar beruchte Winnynaise voor het eerst zag klaarmaken op de Franse TV, in een variant van het programma Komen Eten, wist ik ergens al dat dit een succesverhaal zou worden. Ik heb haar meteen laten weten dat ik met die saus aan de slag zou gaan, moest ze die ooit op de markt brengen. Ze hield de boot een eindje af maar na haar deelname aan Monacovrouwen besloot ze toch haar saus en haar merk op de markt te zetten”.

De maanden vlogen voorbij en de coronacrisis gooide heel wat roet in het eten. Toch verscheen afgelopen week de eerste levering in Rekkem. “Ik ben meteen op zoek gegaan naar enkele ideale combinaties om te kunnen serveren met de saus” gaat Valerie verder. “De Winnynaise is heel wat lichter dan de standaard sauzen die we kennen en smaakt ook frisser. Uiteindelijk ben ik met de Winnyburger op de proppen gekomen, een zacht broodje met verse, gegrilde zalm. De eerste proefsessies waren een succes, waardoor ik hem ook meteen op de kaart kon zetten”.

Valerie creëerde een burger met verse zalm.
Valerie creëerde een burger met verse zalm.© CL

Winny zelf is aan een promotietour begonnen, doorheen het land, om de Winnynaise te promoten. Ze liet ons weten dat de saus in eerste instantie enkel in de frituren te verkrijgen zal zijn maar ze sluit niet uit dat de detailhandel in de toekomst ook aan bod zal komen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.