Rekkemse Breughelkermis afgelast maar voorzitter wil doorgaan tot 50ste editie

Voorzitter Hubert Cottenie. © WO
Redactie KW

De derde zondag van juni is het traditiegetrouw Breughel boven in Rekkem. Over de hele dag gespreid lokt Breughelkermis tussen de 8.000 en 10.000 bezoekers. Door de coronaperikelen moeten die nu een jaartje langer wachten op de 48ste editie van het Rekkemse volksfeest.

Hoe brandend actueel kan een eeuwenoud kunstwerk zijn? In het schilderij ‘De triomf van de dood’ van Pieter Bruegel de Oude valt een nietsontziend leger van geraamtes de levenden aan. Daarbij is iedereen, van boer tot edelman, gelijk voor de dood. Anno 2020 worden we bestormd door een pandemisch coronaleger, opnieuw zonder onderscheid in rang of stand. Het gevolg is dat in Rekkem op zondag 21 juni geen volkse en feestelijke Breugheliaanse taferelen zoals in ‘De boerenbruiloft’ of ‘Kinderspelen’ te bespeuren zullen vallen.

“Het is een geval van overmacht”, licht voorzitter Hubert Cottenie (79) de annulatie van de 48ste editie van de Breughelkermis toe. “Door de onzekerheid over het verloop van de epidemie en de bijhorende maatregelen kunnen we onmogelijk een datum plannen.”

Geen light-versie

Elk jaar staat Breughelkermis garant voor een volledig programma rond kermis en cultuur met een erg grote inbreng van eigen mensen. “We tellen een tachtigtal medewerkers, allemaal vrijwilligers die boordevol goede wil zitten”, weet Hubert. “Maar nu ontbreekt de mogelijkheid om te repeteren voor de toneelspelers van het wagenspel, de straatzangers, de mensen die de evocaties brengen… En ook onze technische ploeg moet noodgedwongen werkloos toekijken. We staan met onze rug tegen de muur. Nochtans hebben we een mooie feestwijzer samengesteld met ook een aantal nieuwigheden. Dat alles zal dus voor volgend jaar zijn. Even nog hebben we een light-versie van de kermis overwogen, maar ook hier worden we weer geconfronteerd met een onbekende datum.”

Jubileumeditie

Naast de inbreng van de stad is een publiciteitsblad de grootste bron van inkomsten voor het organiserende Breughelcomité. “Maar we kunnen nu onmogelijk naar de bedrijven toestappen om sponsoring te vragen“, beseft de voorzitter. “Ik durf zoiets niet, het zou zelfs hoogst ongepast zijn in deze moeilijke tijden. Intussen lopen onze vaste kosten zoals de verzekeringen en de huur van de loodsen, waar we ons materiaal opslaan, door. Financieel is dit dus zeker een streep door onze rekening.”

In 1973 stond Hubert mee aan de wieg van Breughelkermis. “Ik zou als voorzitter graag doorgaan tot de vijftigste editie. Maar door de coronacrisis schuift dat jubileum nu een jaar verder vooruit naar 2023. Tenzij we volgend jaar al meteen de 49ste editie organiseren”, lacht hij. “Ik hoop dus dat mijn gezondheid mee wil en dat ik zolang voorzitter kan blijven. Gelukkig kan ik rekenen op een magnifiek comité, waarin iedereen zijn steentje bijdraagt.” (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier