Rekkems dierenasiel De Knuffelpootjes ondergaat een hele metamorfose

Een frisse wind heeft het asiel van een nieuwe adem voorzien.
Een frisse wind heeft het asiel van een nieuwe adem voorzien.
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een frisse ingang met groen gras en een heuse snuffeltuin. Dierenasiel De Knuffelpootjes ondergaat een volledige metamorfose en gaat volop voor de ‘no kill’ politiek. De broodnodige frisse wind, die het asiel van een tweede adem heeft voorzien, is het resultaat van de grenzeloze motivatie van Brenda Devos (41). “Samen met onze vrijwilligers zijn we erin geslaagd het asiel op de kaart te zetten.”

Van een aftandse hoeve, waarvan het voortbestaan geen absolute zekerheid was, tot een bron van bedrijvigheid en dierenliefde. Na meer dan een jaar aan het roer van De Knuffelpootjes – de nieuwe naam van dierenasiel De Grensstreek – blikt Brenda tevreden terug en kijkt ze meteen ook richting toekomst. “We willen echt af van het trieste en droevige imago dat vaak aan een dierenasiel wordt gekoppeld”, klinkt het.

“De Knuffelpootjes is een plaats waar dieren opnieuw kunnen herleven, waar ze tot rust kunnen komen en waar ze vooral opnieuw een kans maken op een gouden mandje. Het moet dan ook voor zowel dieren als bezoekers leuk en stimulerend zijn om hier op bezoek te komen. De grauwe betonnen vloer van weleer wordt systematisch vervangen door synthetisch gras. Een stuk braakliggende grond werd door onze vrijwilligers omgetoverd tot snuffeltuin, waar honden hun speurneuzen kunnen ontwikkelen en enkele leegstaande kamers werden omgebouwd tot een knus kattenverblijf.”

Problemen aanpakken

“Het is meteen ook de nieuwe stroom die we bevaren. We zijn volledig afgestapt van het idee dat dieren uiteindelijk een prikje moeten krijgen. We hanteren een ‘no-kill’ beleid en proberen ieder probleem aan te pakken. Zo hadden we een hond die een kind al spelend in de hand had gebeten. De opdracht was even kil als eenvoudig: laten inslapen. We hebben ons daartegen verzet en zelfs een dierentherapeut ingeschakeld. Ondertussen is die hond uitgegroeid tot een speelvogel van formaat, zonder bijtincidenten.”

Dat er meer dan ooit nood is aan een goed werkend asiel blijkt al snel wanneer enkele cijfers naar voren worden geschoven. “Elf honden en tientallen katten worden er op dit moment opgevangen en de telefoon staat maar zelden stil”, pikt Brenda in. “We werken vooral goed samen met de lokale politiezone die ons almaar meer inschakelt. Al is er ook een positieve kant aan de cijfers. Net doordat we zo inzetten op vernieuwing en de meer moderne aanpak, slagen we er ook meer in dieren effectief te laten adopteren. Vorig jaar vonden zo 239 katten en 81 honden een nieuw baasje, getallen waar we enkel maar gelukkig van kunnen worden. Gemiddeld zitten dieren hier niet langer dan een maand, een termijn die we steeds korter willen krijgen.”

Helpende handen

De metamorfose is volop aan de gang, maar toch zoekt Brenda nog naar helpende handen. “Er zijn nu eenmaal zaken die we zelf nog niet kunnen uitvoeren” lacht ze. “Gipswanden plaatsen bijvoorbeeld. Zelf kijk ik veel naar handleidingen op Youtube, maar het zou super zijn mocht iemand zich geroepen voelen om wat te helpen. Dankzij de renovatiewerken zullen we weldra over een hip en modern gebouw beschikken.”

(CL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier