Rekkem Toen huldigt op 8 mei vredesboom en gedenksteen in: “Het nakomen van onze belofte heeft veel voeten in de aarde gehad”

Rekkem Inhuldiging Vredesboom De Werkroep van "Rekkem Toen" die op 8 mei de Vredesboom inhuligd met vooraan v.l.n.r. Roos Wullaert, voorzitter Jacques Dufourmont en Berenice Bogaert. Bovenaan Frans Vander Beken, Marc PYncket, Stefaan Verrmeulen en Jacques Rosseel. © WO
Redactie KW

Op zondag 8 mei vindt aan GBS Barthel de inhuldiging plaats van een vredesboom en bijhorende gedenksteen. Initiatiefnemer Rekkem Toen roept iedereen op om een vredesboodschap in te kaderen en vast te maken bij de boom.

In 2018, 100 jaar na datum, herdacht de werkgroep Rekkem Toen de bevrijding van Rekkem in 1918. Dat deed ze met een historische wandeling, een tentoonstelling, een boek en een herdenkingsceremonie aan het monument van de oorlogsslachtoffers.

“Wij beloofden toen plechtig om een vredesboom te planten als stille, blijvende getuigenis van de herdenkingen en als symbool voor duurzame vrede. Het heeft veel voeten in de aarde gehad om deze belofte waar te maken. Dankzij de inzet van de werkgroep en ook dankzij de overtuigende medewerking van het stadsbestuur kunnen wij op zondag 8 mei, Victory in Europe Day, onze intentie waarmaken”, zegt Jacques Dufourmont.

Ingekaderde vredeswensen

Bij de vredesboom, die in het najaar al geplant werd, komt ook een gedenksteen met de tekst ‘Wie de fouten uit de geschiedenis niet kent, is gedoemd die te herhalen’.

Wij beloofden in 2018 plechtig om een vredesboom te planten als stille, blijvende getuigenis van de herdenkingen en als symbool voor duurzame vrede

“Vandaag is de symboliek van een vredesboom meer dan ooit brandend actueel. De hoop dat de mensheid na twee verschrikkelijke wereldoorlogen haar geschiedenis en de gemaakte fouten zou kennen en eruit leren, werd enkele maanden geleden aan flarden geschoten. Wij kunnen enkel hopen dat de schreeuw om een duurzame vrede vanuit alle hoeken van de wereld op een dag luid genoeg zal klinken om het gedonder van kanonnen te overstemmen en hen het zwijgen op te leggen.”

Daarom roept de werkgroep scholen, verenigingen en particulieren op om op de plechtige inhuldiging een vredesboodschap mee te brengen.

“Bedenk een vredeswens en maak die op een creatieve manier zichtbaar door te tekenen, te schilderen of te knutselen. Kader jullie boodschap in en kom jullie kader vastmaken aan de hekkens bij de boom en de gedenksteen. De inhuldiging vindt op zondag 8 mei om 11.30 uur plaats op de parking en het grasveld naast de Barthelschool.”

Aansluitend is er een receptie op de hoeve Lavaert. De ingekaderde boodschappen zullen daarna tentoongesteld worden in het Dorpshuis.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier