Reizigers die vast zaten in Tenerife door corona geland in Oostende

De familie Vanhoutte uit Gullegem. © PBM
Redactie KW

Een vliegtuig met 172 passagiers aan boord, allemaal vakantiegangers die noodgedwongen langer dan voorzien in het H10 Costa Adeje Palace hotel in Tenerife verbleven door het Coronavius, is afgelopen nacht rond 2 uur geland op de luchthaven van Oostende. Niet enkel mensen die een reis hadden geboekt bij TUI, maar ook vakantiegangers van andere reisorganisaties waren aan boord. Onder de 172 passagiers waren ook een aantal Nederlanders.

Na een gedwongen quarantaine in het hotel, omdat mensen die in het hotel verbleven besmet waren met het virus, werden de 172 vakantiegangers gisterenavond naar het vliegveld gebracht. De quarantaine werd opgeheven omdat bij de passagiers de afgelopen 24 uur geen ziektesymptomen en koorts werden vastgesteld. Bij het verlaten van het hotel kregen ze een brief van de Spaanse autoriteiten als toelating om te mogen vliegen. Ze kregen ook alleen een mondmasker en een thermometer. Dat mondmasker diende opgezet te worden tot op de luchthaven van Tenerife. Eens op het vliegtuig diende dit niet meer gebruikt te worden, dat werd door de Belgische autoriteiten meegedeeld aangezien de kans op besmetting zeer klein is.

De passagier verlaten het vliegtuig.
De passagier verlaten het vliegtuig.© PBM

Aan boord werden de reizigers door TUI getrakteerd op champagne en een warme maaltijd en dat werd enorm geapprecieerd. Zij kregen een tweede brief van het Agentschap Zorg en Gezondheid waarin stond dat wie toch symptomen vermoedde contact moest opnemen, maar voor de rest mag iedereen vrij rondlopen, gaan werken of naar school gaan. De kosten voor de terugvlucht en de bijkomende dagen die de vakantiegangers ter plaatse zijn moeten blijven worden door TUI en het hotel niet aangerekend en bovendien krijgen de reizigers een terugbetaling van de reissom voor de dagen die ze in quarantaine hebben doorgebracht. Eens geland in Oostende werd wie het wou naar de luchthaven van Zaventem of Charleroi gebracht omdat van verschillende mensen de auto daar nog op de parking stond. De reizigers waren vol lof over het verplichte langer verblijf in het hotel en over de diensten van TUI.

Marijke uit Bredene.
Marijke uit Bredene.© PBM

Een van de reizigers die terugkwamen van Tenerife was Marcel Vanhoutte die samen met zijn familie, waaronder kinderen en kleinkinderen, zijn echtgenote Viviane Plets en haar moeder, de 90-jarige Marie-Madeleine Degrande in het hotel verbleef. “We zijn heel goed behandeld geweest in het hotel en op het vliegtuig, maar we zijn wel blij dat we terug zijn“, zegt Marcel. “Het weer was wel een pak beter ginder dan hier. Het is een ervaring om niet meer te vergeten.” Marie-Madeleine Degrande: “Ik ben 90 jaar en niettegenstaande het virus hoop ik volgend jaar terug naar Tenerife te kunnen.”

Marijke uit Bredene was ook blij om terug voet op Belgische bodem te zetten. “De vakantie duurde langer dan voorzien, maar het was goed weer en eigenlijk waren we daar veiliger voor het virus dan hier, denk ik. We zaten in quarantaine en het was warm en de warmte houdt het virus tegen.” (PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier