Reizende gratis reumatentoonstelling doet Kortrijk aan

Redactie KW

De Kortrijkse afdelingen van RA Liga en de VVSA vzw openden vrijdag de tentoonstelling over reuma in de Kortrijkse bibliotheek.

De reizende reumatentoonstelling doet verschillende steden in België aan en wil mensen aansporen om een arts te raadplegen als er chronische ontstekingen zijn.

RA Liga, wat staat voor de Liga van patiënten met reumatoïde artritis, en de VVSA, wat staat voor Vlaamse Vereniging voor spondyloartritis, hebben beiden een afdeling in Kortrijk. Zowel spondyloartritis, beter gekend als de ziekte van Bechterew of RA, zijn vormen van reuma. Samen haalden beide verenigingen de tentoonstelling naar hun stad.

“Veel artsen ontkennen nog dat mensen met een vorm van reuma te maken hebben”, vertellen Annemie Lamote, voorzitter van RA Liga Kortrijk en Karine Braems, voorzitter van VVSA Kortrijk. “Reuma bestaat in verschillende vormen. We willen met de tentoonstelling mensen aanzetten om op tijd een arts te raadplegen. Een tijdige diagnose van een reumatische aandoening helpt om blijvende schade te vermijden. Nog veel te veel horen we dat het jaren duurt vooraleer sommige diagnoses gesteld worden. Veel reumapatiënten worden in het begin ook niet ernstig genomen.”

Tentoonstelling is gratis

Op de reumatentoonstelling wordt stilgestaan bij symptomen van reuma, maar ook bij wat reuma kan teweegbrengen. Zo staan er gipsvormen van misvormde handen, doordat de ziekte te laat gedetecteerd werd. “Je kan de ziekte niet genezen, want de oorzaak is nog altijd niet gekend, maar je kan wel de levenskwaliteit verbeteren door op tijd de juiste medicatie in te nemen.”

De reumatentoonstelling zou normaal in België lopen tot 12 oktober. Dan is het wereldreumadag. Door de grote vraag loopt ze echter nog langer. Van 8 tot 16 september is ze gratis te bekijken in de bibliotheek in de Leiestraat in Kortrijk. Dit tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.