Reizende expo Koffiestories in Bakkerijmuseum van Veurne

Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Wie een bezoek brengt aan het Bakkerijmuseum van Veurne zal ontdekken dat dit een echte belevingsplek is. Je kan er tijdens deze zomervakantie een fantastische daguitstap van maken, en het museumbezoek combineren met een bezoek aan de reizende expo ‘Koffiestories’, een workshop en een zomerse picknick.

De tijdelijke expo ‘Koffiestories’ is nog tot en met 31 augustus te gast in het Bakkerijmuseum. Koffie speelt een belangrijke rol in de westerse eetcultuur. Een kop koffie hoort bij de start van de dag. Maar koffie hoort even goed bij pauze op het werk, als afsluiter na de maaltijd, bij taart op zondag of als bakje troost. Welke schatten rond koffie herbergt België? Het CAG (Centrum voor Agrarische geschiedenis) ging op zoek naar koffie-erfgoed in België: van de koffieplantage tot het dampende kopje vloeibaar genot… Bij koffie hoort steevast een koekje of een stukje taart, daarover kom je ook alles te weten in het Bakkerijmuseum!

Museumcafé Patasjoe serveert tijdens de duur van de expo enkele speciale koffies. Op weekdagen tijdens de zomervakantie worden er ook heerlijke picknickmanden met huisbereid en streekeigen lekkers aangeboden. Reserveer je mand minstens twee werkdagen op voorhand. Je haalt ze af in het museumcafé, je kiest daarna een mooi plekje in de museumtuin om te smullen van al dat lekkers. In je picknickmand zitten ovenkoeken met beleg van de streek (kaas, ham, confituur, choco), croissant, chocoladebroodje, donut (kinderen), vers fruit en een drankje naar keuze (Oxfamsapje, Cécémel, melk, koffie of thee) én een leuk picknicklaken. Je kunt picknicken op alle weekdagen van de zomervakantie, en dit nog tot en met 31 augustus, tussen 11.30 uur en 14 uur. Deze activiteit kadert in de Zomer van de Korte Keten!

Wie graag zelf de handen uit de mouwen steekt, kan zich inschrijven voor een workshop brood bakken (met eigen bubbel), kinderen kunnen met de huisbakker aan de slag om (havermout)koekjes, marsepeinfiguurtjes, cupcakes, appeltaart of broodpudding te maken. Of ze kunnen op zoek gaan naar de Schatten van Vlieg.

Praktisch

Picknickmanden kosten 10 euro per volwassene (+12 jaar), 8 euro per kind (-12 jaar). Graag minstens 2 werkdagen op voorhand reserveren via e-mail onthaal@bakkerijmuseum.be of telefonisch 058 31 38 97. Bakkerijmuseum Veurne, Albert I-laan 2, 8630 Veurne (Museumcafé Patasjoe).

De tijdelijke expo ‘Koffiestories’ is toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum en is inbegrepen in de gewone toegangsprijs. Reserveer wel elk bezoek telefonisch (058 31 38 97) of via mail (onthaal@bakkerijmuseum.be). Info www.bakkerijmuseum.be en www.cagnet.be/page/koffiestories-project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier