‘Reizen naar Morgen’: boek over toekomst van toerisme voorgesteld in Brugge

© (Foto PDV)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In de Sint-Godelieveabdij in Brugge hebben Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Toerisme Vlaanderen, in aanwezigheid van een delegatie van het Brugse stadsbestuur, het boek ‘Reizen naar Morgen’ voorgesteld. Het boek schetst de kracht van toerisme en hoe bezoekers, bewoners en ondernemers daarmee in de praktijk aan de slag kunnen gaan.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) en Toerisme Vlaanderen kozen de Sint-Godelieveabdij in Brugge als locatie voor de voorstelling van het boek ‘Reizen naar Morgen’. De locatie was niet toevallig gekozen want vorig jaar nam de Vlaamse overheid de erfpacht over van dit prachtig stukje religieus Brugs erfgoed dat bovendien ook over een indrukwekkende tuin beschikt.

Bedoeling is om het nog veel meer voor het publiek open te stellen. Maar er werd dus een boek voorgesteld. ‘Reizen naar Morgen’ begon ooit met een grootschalige luisteroefening op zoek naar de positieve kracht van toerisme. De mensen van Toerisme Vlaanderen beluistereden talloze verhalen van bijzondere reiservaringen. “We onderzochten ook hoe de bewoners van de kunststeden in Vlaanderen dachten over hun plek, over bezoekers en over het belang van toerisme voor hun eigen omgeving en levenskwaliteit. Zo kwamen we tot de conclusie dat toerisme geen doel op zich is, maar wel een middel om gemeenschappen te doen bloeien en meerwaarde te genereren voor bewoners, bezoekers en ondernemers”, zei CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen.

'Reizen naar Morgen': boek over toekomst van toerisme voorgesteld in Brugge
© (Foto GF)

“In 2018 maakten we de synthese van dit proces en schreven onze visie neer in een magazine getiteld ‘Reizen naar Morgen’. Uiteindelijk mondden de schrijfsels uit in een heus boek; een boek dat mensen moet inspireren en mee op weg helpen tijdens hun reizen naar morgen.” Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir maakte bij haar aantreden eind 2019 de positieve kracht van toerisme tot de hoeksteen van haar beleid en vond ook inspiratie bij de vele verhalen uit ‘Reizen naar Morgen’.

“Natuurlijk is er het economisch belang van toerisme, dat uiteraard van tel blijft. Maar naast welvaart is ook welzijn van zeer groot belang voor onze samenleving. We moeten de strikt economische benadering van toerisme bijsturen, van ‘meer’ naar ‘meerwaarde'” zei minister Demir. “De corona-torpedo die het toerisme midscheeps getroffen heeft dit jaar stelt de probleemstelling nog eens op scherp en bevestigt onze analyse dat het voortaan anders moet. Dit boek verzamelt de verhalen van wie toerisme en reizen een warmt hart toedraagt en daarbij resoluut de blik op morgen gericht houdt. Het boek zal niet alleen inspireren maar ook activeren om het toerisme in de toekomst anders aan te pakken. Ik draag ‘Reizen naar Morgen’ dan ook heel graag op aan alle positivo’s.”

Meer informatie over het boek via www.davidsfonds.vlaanderen/reizennaarmorgen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier