Reitjes worden zwemparadijs

Vorig jaar kon er, tijdens de Triënnale, ook even gezwommen worden in de reie aan de Coupure. Straks kan je er de hele zomervakantie terecht voor waterpret. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Burgemeester Dirk De fauw en sportschepen Franky Demon duiken zaterdag vanop het ponton aan de Coupure de reie in en zwemmen er enkele baantjes. Dat betekent het startschot van een zomer vol zwemplezier in de Brugse stadswateren. Enkel op die plek is zwemmen toegelaten. Wie dat toch elders of op niet toegelaten uren doet, riskeert een gasboete.

De voorbije dagen werd door de timmerlieden van de vzw Brugge Plus nog naarstig gewerkt aan de afwerking van het 200 vierkante meter grote, drijvend ponton langs de Coupure, om het net op tijd klaar te krijgen voor de start van het zwemseizoen in de reitjes.

Op die plek is de reie 2,5 meter diep. Het ponton bevat banken, een EHBO-lokaal met defibrillator, kleurrijke parasols, een unieke reddersstoel en een ploeterbadje van 15 centimeter diepte voor de allerkleinsten. Zwemmen in open lucht in een historische binnenstad is uniek voor ons land.

Twaalf redders

Het leek er nochtans even op dat Brugge te weinig redders zou kunnen inschakelen om toezicht te houden op de zwemmers. Pas midden deze week ondertekende de laatste jobstudent, na een lange zoektocht door de stedelijke personeelsdienst, zijn contract. Twaalf redders worden ingeschakeld op de reitjes. “Het probleem was dat Vlaanderen twee reddersdiploma’s erkent”, stelt sportschepen Franky Demon. “Hoger redder (zwembadredder) en redder aan zee (strandredder). De Vlaamse Milieumaatschappij (Vlarem) bepaalt dat redders die toezien op openluchtzwemwater in het bezit moeten zijn van een hoger-reddersdiploma, hoewel strandredders even goed mensen kunnen redden. Zelfs na een intensieve wervingscampagne vonden we onvoldoende redders. In samenspraak met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat toeziet op de naleving van de Vlarem-bepalingen, konden we onze groep hogere redders aanvullen met redders aan zee. Op de valreep, dinsdag, bevestigde de laatste jobstudent, zodat we zaterdag met een volledige poule aan redders kunnen starten.”

Groene vlag

Vanaf zaterdag 29 juni om 13 uur mag er elke dag in de zomervakantie, van 11 tot 20 uur, bij een groene vlag gezwommen worden in de reie langs de Coupure. Dagelijks zullen de redders de kwaliteit van het water controleren. “Zoals in alle openluchtwater is er kans op blauwalg. Er werd een ultrasoon toestel in de zwemzone geplaatst om de groei van blauwalg binnen de perken te houden. Midden deze week was de waterkwaliteit alvast pico bello”, zegt de Brugse sportschepen. “De zwemzone loopt vanaf het ponton richting Predikherenstraat en is 30 meter lang en 14 meter breed. Ze wordt afgebakend met drijflijnen en loopt dus niet tot de Predikherenbrug. Springen vanaf die brug kan beboet worden met een gemeentelijke administratieve sanctie, een gasboete dus.”

Redders Vincent Therry, Peter van den Thillart, Thomas Vandenabeele, Jeroen Broucke, Renée De Ketelaere, Romeo Van Overbeke en Lelie Depoorter houden straks een oogje in het zeil aan de Coupure.
Redders Vincent Therry, Peter van den Thillart, Thomas Vandenabeele, Jeroen Broucke, Renée De Ketelaere, Romeo Van Overbeke en Lelie Depoorter houden straks een oogje in het zeil aan de Coupure.© Davy Coghe

De Brugse gemeenteraad gaf eerder deze week aan het stadsbestuur groen licht voor de uitbreiding van het aantal gasboetes. Daar valt voortaan ook zwemmen buiten de vastgelegde periode en plaatsen onder. “Sinds 1985, ten tijde van Frank Van Acker, geldt er een algemeen zwemverbod in openbare vijvers en waterlopen”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Tenzij er een uitzondering vastgelegd wordt, zoals nu langs de Coupure. Het is voorlopig de enige toegelaten zwemzone in Brugge. Uiteraard krijgen overtreders niet meteen het maximumbedrag van 350 euro aangesmeerd. Bij een eerste inbreuk wordt een waarschuwing gegeven.”

Voor wie meerdere keren tegen de lamp loopt, kan het bedrag van de boete oplopen. “Je hebt een afschrikkingseffect nodig, om te verhinderen dat Bruggelingen om 3 uur ‘s nachts in de reitjes springen”, vindt de burgervader. “Of van een hoge brug aan Bombardier in de Gentse Vaart duiken. Eerlijk, ik hoop echt dat deze gasboetes nul euro opbrengen voor de stadskas, want dat zou betekenen dat iedereen zich aan de regels houdt.”

Sint-Pietersplas

Zwemmen in de Sint-Pietersplas mag trouwens ook niet, geeft Franky Demon nog mee. De voorbije dagen zochten nochtans heel wat mensen verkoeling in de plas. “Vlarem legt ons op om een afgebakende zwemzone, met veilige in- en uitstapplaats, in te richten. Bovendien zou er daar ook toezicht moeten zijn door redders. Dat is nu niet aan de orde. Maar zoals in ons beleidsprogramma staat, willen we de Sint-Pietersplas wel aantrekkelijker maken.”


De recreatieve zwemzone aan de Coupure opent op zaterdag 29 juni om 13 uur. Zwemmen kan vanaf dan elke dag van 11 tot 20 uur en nog tot en met zondag 1 september.

Bekijk zaterdag zeker onze foto- en videoreportage op kw.be!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier