Reisbureau voor mensen met beperking in Oostende: “De glimlach, daar doe je het voor”

Zaakvoerder Japie Swings en vrijwilliger Bart Deleersnijder bij de vestiging van Aksent aan de Torhoutsesteenweg. © GLO
Gillian Lowyck

Sinds kort vind je aan de Torhoutsesteenweg in Oostende vzw Het Aksent, een reisbureau gespecialiseerd in reizen voor mensen met een beperking. In kleine groepen van zeven personen worden bijzondere uitstappen georganiseerd. “Ook mensen met een beperking die het financieel niet breed hebben, kunnen bij ons terecht.”

Zo’n 45 jaar geleden richtte Japie Swings in het Leuvense JPS Tours op. “Ik had ervaring als opvoeder en had al brandwondenkampen voor kinderen georganiseerd. Ik had dus al wat kennis van de sector”, steekt hij van wal. “In die tijd was er niets voor gasten met een beperking. Zij zaten in een pedagogische omgeving en alles werd voor hen beslist. Ik wilde dat ze zélf hun tijd konden invullen.”

Eerst organiseerde Japie enkel reizen voor volwassenen met een mentale beperking, maar dat werd ook uitgebreid naar mensen met een lichamelijke beperking. “De persoon in kwestie moet wel nog ietwat zelfstandig zijn. Voor iemand die zwaar hulpbehoevend is, hebben we niet de geschikte begeleiding.” Sinds kort vind je Het Aksent in de Torhoutsesteenweg. Japie belandde eerder toevallig in Oostende, maar is tevreden met de centrale locatie.

Valentijnsweekend

Met Het Aksent kunnen mensen tal van reizen boeken: meerdaagse vakanties, fiets- en wandelvakanties maar ook daguitstappen. “We houden de groep bewust kleinschalig”, gaat Japie verder. “We gaan met maximum zeven personen op reis, zodat we echt voor elk individu oog hebben. We gaan ook altijd op reis naar een bijzondere plek, zoals het Baskenland. En we gaan altijd op zoek naar familiale hotels.”

Het werkjaar start altijd rond 14 februari. “Dan organiseren we een Valentijnsweekend”, glimlacht Japie. “In het begin merkten we dat er een taboe heerste rond relaties tussen mensen met een beperking. Zeker in instellingen konden ze niet altijd samen slapen. De tijdsgeest is ondertussen wel wat veranderd.”

Hulp van Vrijwilligers

Japie runt de zaak op zijn eentje, maar krijgt hulp van vrijwilligers. Zo ook Bart Deleersnijder, die na een burn-out bij Het Aksent terechtkwam. Hij begeleidt er onder meer de reizen. “Ik zocht een nieuwe uitdaging, maar hoorde overal dat het moeilijk zou zijn op 55-jarige leeftijd. Gelukkig vond ik Het Aksent. Van iedere glimlach krijg ik veel voldoening.”

In totaal organiseert Het Aksent reizen voor 450 mensen per jaar. “Daarvan zijn er zeker 300 honkvast, mensen die al zeker 30 jaar op reis gaan met ons”, pikt Japie terug in. “We kunnen wel altijd extra begeleiders gebruiken. Ook mensen met een beperking die het financieel niet breed hebben, kunnen bij ons terecht.”

Meer info via hetaksent.net.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier