Reisagente Ann Decoopman verhuist in coronatijden: “Wie leeft, ziet veel, wie reist, ziet meer”

© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Al bijna een kwarteeuw is Ann Decoopman het gezicht van Neptune Reizen en net nu ze met haar kantoor verhuisde, stort het coronavirus de hele sector in een diepe crisis. Maar de enthousiaste onderneemster kijkt al vooruit en is blij met haar nieuwe stek.

Ann Decoopman heeft zich in haar nieuw kantoor genesteld en is klaar om straks weer klanten te ontvangen.

De reissector was als eerste getroffen en is wellicht ook een van de zwaarst geteisterde sectoren. Hoe waren die eerste weken?

“In het begin van de lockdown hadden we onze handen vol om klanten, die geboekt hadden bij ons kantoor, tijdig en op een veilige manier te kunnen laten terugreizen. Het was best een pittige periode om tijdig een oplossing aan te bieden aan onze gestrande reizigers, maar de dankbaarheid van onze klanten was groot eenmaal ze terug thuis arriveerden.”

Hoe kijken jullie de nabije toekomst tegemoet?

“Aangezien er nog negatief reisadvies bestaat tot 8 juni richten wij onze pijlen momenteel op de verkoop van winterzonvakanties, maar zijn we ook volop bezig om de laatste hand te leggen aan de lancering van onze jaarlijkse groepsreis naar Lapland in februari 2021. Ook onze groepscruise op de Douro op 23 augustus kan nog geboekt worden. Voor de paasvakantie van 2021 staat onze nieuwe groepsreis naar Vietnam gepland. Deze was voor de corona-uitbraak al uitverkocht, maar gezien de verdere vraag hiernaar hebben we hierop een tweede groep gelanceerd. We zitten dus niet stil.”

Je verhuist met Neptune Reizen vanuit het Izegemse centrum naar de Bosmolens. Een bewuste keuze?

“Na 24 jaar ons kantoor in het centrum van Izegem te runnen, zochten we een nieuwe locatie met meer parkeermogelijkheden. Ons klantenbestand is ook in die mate gegroeid dat een groot percentage van onze klanten in Lendelede, Sint-Eloois-Winkel, Ledegem en Rumbeke woont. Onze nieuwe locatie in de Meensesteenweg ligt dan ook perfect aan een invalsweg voor hen. Onze eigen parking is dan ook zeker een meerwaarde. Jammer dat we niet kunnen openen met de nodige toeters en bellen. Maar op 15 november houden we in principe een inspiratiedag op domein Wallemote en dat kan dan misschien doorgaan als de officiële start, al zullen we dus al een tijdje bezig zijn.”

“De zoektocht van ons Buurtcomité is een ongezien succes”

Je vestigt je nu op de Bosmolens, je ook woont even verderop op De Mol. Een grote wijk die maar blijft groeien.

“Sinds tien jaar wonen wij privé op De Mol. Ik herinner me nog als de dag van gisteren de eerste maal toen ik met mijn fiets boodschappen ging doen bij de lokale winkeliers. Wat me enorm sterk opviel op mijn ritje naar de Bosmolens was dat iedereen een goeiedag zei of knikte. In ieder geval was het mijn geluksdag toen ik precies een jaar geleden tot een akkoord kwam met de vorige eigenaars van het gebouw dat we hebben aangekocht (voormalig Argenta-bankkantoor, rechtover voormalig Ten Bos). Op de Bosmolens komt er veel jong bloed bij. De wijk leeft alvast.”

Hadden jullie zelf een reis gepland voor dit jaar?

“We waren inderdaad volop bezig met de uitwerking voor onze rondreis in IJsland in mei. In ieder geval nemen wij hier de draad op van zodra mogelijk. Ons moto blijft: dream now, travel later.”

Hoe ga je persoonlijk om met de coronamaatregelen?

“De laatste zeven weken reed ik dagelijks vanuit ‘mijn kot’ naar mijn oud kantoor. Telewerken is fijn, maar niet altijd mogelijk gezien de vele dossiers en gemaakte contracten die we moeten raadplegen. Ook tijdens de verhuizing van ons kantoor van het centrum naar de Bosmolens werden we geconfronteerd met de coronamaatregelen. Gezien de social distancing hebben mijn echtgenoot en ikzelf deze verhuizing alleen voor onze rekening genomen.”

“Het nieuwe kantoor hebben we ook zo ingericht dat we op een veilige manier met elkaar kunnen omgaan. We beschikken bijvoorbeeld over een mobiele balie en spatschermen. We gaan komende maandag 11 mei opnieuw open, maar om de gezondheid van mijn medewerkers en van onze klanten te garanderen, werken we de eerste twee weken enkel op afspraak.”

Corona treft de hele wereld: heb je door je beroep ook kennissen in het buitenland en hoe gaan die ermee om?

” We hebben inderdaad door de jarenlange samenwerking vaak contact met onze correspondenten ter plaatse, ook in deze uitzonderlijke periode. Ik denk daarbij aan mijn gidsen in Dubai en Namibië. Dus ook geen werk voor hen, maar ook geen opvangnet zoals wij hier in België kennen. Ik heb wel de indruk dat zij de opgelegde maatregelen door hun overheid heel strikt naleven. In ieder geval hopen we samen dat we binnenkort terug kunnen reizen, want… wie leeft, ziet veel. Wie reist, ziet meer…”

Je bent ook actief in het buurtcomité van de Bosmolens: jullie zoektocht is een ongezien succes. Verklaar eens?

” Na weken ‘in je kot’ de muren op lopen, bracht de zoektocht voor velen een welgekomen en toegestaan gezinsuitstapje. Met wat hulp van het prachtig weer in april is de zoektocht uitgegroeid tot een tot nu toe nooit gezien succes. Nu al zijn er meer dan 160 deelnameformulieren verkocht. De voorziene stopplaats was in café De Sportief. De uitbaters hebben al laten weten dat zij het heel jammer vinden dat ze de wandelaars en fietsers niet kunnen voorzien van het door het Buurtcomité gratis aangeboden drankje. Het Buurtcomité geeft bij deze dan ook aan de deelnemers graag mee dat de drankbonnetjes nog zeker tot eind augustus 2020 geldig blijven.”

Wie is Ann Decoopman?

Privé

Ann Decoopman (52) is geboren en getogen in Izegem en getrouwd met Dominik Demaegt. Hij werkt bij Febelco en is vrijwillig brandweerman en brandweerduiker.

Opleiding en beroep

Ze behaalde een bachelor toerisme (heette vroeger ‘graduaat toerisme A1’ in HTI Brugge, momenteel Vives) en werkte in reiskantoren in Gent en Kortrijk. Startte zelfstandig op haar 27ste.

Vrije tijd

Ze houdt van duiken, tennis, fietsen, lezen en natuurlijk reizen. Op het recreatief fietsen en lezen na staat alles nu met de bekende maatregelen op een laag pitje.