Reinout verkoopt kaartjes in strijd tegen zijn ziekte

Reinout Ghijs © Bieke Cobbaert
Bieke Cobbaert

Reinout Ghijs lijdt al drie jaar aan de ziekte van Lyme. Een ziekte die enorm veel invloed heeft op zijn leven. Toch blijft de 17-jarige Aartrijkenaar niet bij de pakken zitten. Om het onderzoek naar deze ziekte te ondersteunen, zet hij een actie op poten voor De Warmste Week. En dat doet hij met postkaarten van foto’s die hij zelf genomen heeft. “De foto’s daarvoor nam ik in het Zwin.”

Reinout is de zoon van Dieter Ghijs en Veerle Gouwy en woont in de Brugse Heirweg in Aartrijke. Al drie jaar lijdt de 17-jarige Aartrijkenaar aan de ziekte van Lyme. “Na enkele onderzoeken kreeg ik in maart 2017 eindelijk de diagnose te horen.”

“De gevolgen van mijn ziekte gaan ver”, begint Reinout. “Zo kan ik niet meer naar school zoals mijn leeftijdsgenoten. Het is gewoonweg te lastig, want Lyme put je lichaam helemaal uit. Al ben ik hoopvol want ik boek vooruitgang.”

“Ik heb nog evenveel rust nodig als vorig jaar, maar ik kan bijvoorbeeld wel al beter onthouden en iets verder stappen. Al heb ik nog een lange weg te gaan, want het gaat heel erg traag.”

“Naast het nemen van heel veel medicatie, ga ik wekelijks naar de revalidatie, hippotherapie, faciatherapie en de psycholoog die mij helpt om te gaan met mijn chronische ziekte.”

Fotografie helpt

Tijdens zijn ziekte heeft Reinout wel een nieuw talent ontdekt bij zichzelf. “Ik heb me toegelegd op fotografie. Ik ben er echt door gepassioneerd en het helpt mij om te gaan met mijn ziekte. Ik ben sinds kort gestart aan het CVO in Oostkamp. Daar volg ik een halve dag per week de lessenreeks fotografie. Ik hoop dat het in de toekomst mogelijk is voor mij om fotografie te studeren, want later wil ik echt fotograaf worden.”

Zijn nieuwe hobby heeft Reinout geïnspireerd om naar aanleiding van De Warmste Week van Studio Brussel een actie op poten te zetten ten voordele van Time for Lyme, een vereniging die strijdt voor (h)erkenning van late stage Lyme, de chronische ziekte waar Reinout zelf aan lijdt en die veroorzaakt wordt door een tekenbeet. “Zo kan ik meewerken aan de bekendmaking en het onderzoek naar diagnose en behandeling. Er is namelijk nog veel werk aan de winkel, zeker naar erkenning toe.”

Inspiratie in het Zwin

De voorbije twee jaar zette Reinout ook al een postkaartenactie op poten en die bracht in 2017 liefst 3.300 euro op en in 2018 zelfs 4.300 euro. Ook dit jaar hoopt Reinout om zo’n mooie bijdrage te kunnen doen aan Time for Lyme. “Of ik het record van vorig jaar wil verbreken? Uiteraard, maar ik wil realistisch blijven”, glimlacht Reinout.

“De postkaartenreeks bestaat opnieuw uit drie foto’s. Ik heb de reeks heel toepasselijk de Zwinreeks genoemd, want ik nam alle foto’s in het Zwin, een plek waar ik enorm graag kom. De postkaarten zijn trouwens ook zelf in het winkeltje van het Zwin te koop. Ik wil nu al de mensen bedanken die mijn actie willen steunen.”

Reinout verkoopt postkaarten (enveloppen inbegrepen) in pakketjes van drie stuks voor 5 euro.

Je kunt hem contacteren via

postkaarten-for-lyme@hotmail.com of via Facebook.

Reinout houdt ook een blog bij over zijn ziekte, die lees je op reinoutghijs.wixsite.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.