Reigervrienden openen Ichtegemse wielerseizoen

© foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Op 27 februari verzamelde het vijfkoppige bestuur van het wijkcomité De Reigervrienden in café de Somme om het scenario van het wielerweekend van 14 en 15 maart nog een laatste keer grondig door te nemen.

Naast het organiseren van een koers organiseert het wijkcomité ook een jaarlijks treffen voor oldtimertractoren, een kaas- en breugelavond en een wandeling.

Dit jaar zijn we in Ichtegem de eersten om een wielerwedstrijd te organiseren“, vertelt voorzitter Franky Galle. “Normaal bijt KVC Ichtegem Sportief de spits af, maar dit keer hebben zij hun koers, de Omloop van de Westhoek-Memorial Stive Vermaut, een paar weken later gepland op 22 maart. Het maakt dat we nu al een groot aantal deelnemers hebben kunnen noteren, zeker voor de koers voor beloften en eliterenners op zondag 15 maart. Daarvoor zijn er al 180 inschrijvingen.”

Afvalzone

De renners moeten een parcours van 126 km afleggen, gespreid over 16 plaatselijke rondes. Voor de wedstrijd van zaterdag 14 maart voor nieuwelingen zijn er al 45 inschrijvingen. Zij krijgen een parcours van 48 km over zeven ronden voor de wielen geschoven.

Iedereen die een koers organiseert, weet dat het wat voeten in de aarde heeft“, weet Franky. “Per dag moeten we zo’n 30 seingevers kunnen mobiliseren. De wetgeving wordt er niet eenvoudiger op, want ook voor het kleinste weggetje moet je nu een seingever voorzien. Zo worden we ook verplicht een afvalzone en een bevoorradingszone te voorzien.”

“Deze keer hebben we het parcours moeten aanpassen door de werken in de Sportlaan en de Keibergstraat. We gaan voor de editie van dit jaar over een deel van het grondgebeid van Koekelare. We zijn dankbaar voor de goede samenwerking met het gemeentebestuur”, stipt Franky aan.

Bergop finishen

Start en aankomst blijven wel in de Kortemarkstraat, wat betekent dat de laatste rechte lijn, vanaf het centrum, bergop is. “Voor de veiligheid van de renners worden de verkeersremmers in de Arthur Coussenstraat verwijderd. We merken dat het hoogteverschil op het parcours om en bij de 50 meter is. Dit schrikt sommige nieuwelingen een beetje af, ten onrechte wat ons betreft”, meent Franky.

“Wat winstpremies betreft passen we de oude barema’s van de bond toe. We geven we iets meer prijzengeld dan voorzien. Voor de nieuwelingen hebben we 500 euro prijzengeld uitgetrokken en voor de koers op zondag is er 800 euro.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier