Regisseur Nic Balthazar in dialoog met Proper Strand Lopers in Oostende

Jim Corbesier (links) en Kevin Pierloot van Proper Strand Lopers gingen donderdagavond in dialoog met Nic Balthazar. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Liberale vrouwen Oostende organiseerden donderdagavond in kader van de ‘Dag van de Duurzaamheid’ een dialoog tussen Nic Balthazar en de Proper Strand Lopers. Het thema was duurzaamheid, klimaat, milieu, toerisme en nog andere actuele thema’s.

Naast zijn televisie- en filmcarrière staat regisseur Nic Balthazar ook bekend om zijn betrokkenheid bij het milieu. In 2008 nam hij op het klein strand in Oostende een videoclip op met 6.000 mensen om de politici te overtuigen om een klimaatwet te stemmen. In mei van dit jaar maakte hij opnieuw een video met 1.500 leerlingen van Oostendse scholen en heel wat politici op het Oostendse strand. Op die manier wil de regisseur steden en gemeenten duidelijk maken dat ze veel kunnen doen voor het milieu. “De bedoeling is dat we raakpunten zoeken tussen klimaatactivisme en milieuactivisme”, vertelt Pascale Martin, voortrekker van de dialoog.

Volgens mij zijn er zeker enkele interessante raakvlakken op vlak van toerisme en sensibilisering. We zien bijvoorbeeld dat de toeristen in onze stad heel wat problematiek rond het achterlaten van afval met zich mee brengen. Hoe gaan we daar mee om? Hoe kunnen we de mensen sensibiliseren en we kijken tevens welke invloed het op het milieu heeft en op ons klimaat.”

Het klimaat is een gigantische uitdaging voor de kust, al was het maar omdat ze er binnen enige tijd niet meer zal zijn als we niets ondernemen“, vertelt Nic Balthazar. “Plastic en bij uitbreiding vervuiling is ook zoiets waarvan we nu wakker aan het worden zijn. Ik probeer hier wat uit te leggen waar we het echte klimaatprobleem beginnen te zien. Ik ken de Proper Strand Lopers en heb veel sympathie voor hun acties.”

Het klimaat is een gigantische uitdaging voor de kust

“De problematiek rond het klimaat is misschien iets minder zichtbaar, terwijl je plastics overal vindt”, legt Kevin Pierloot van de Proper Strand Lopers uit. “Er was onlangs een onderzoek in Nederland waarbij 37 procent liet opmerken dat voor hen het plastic probleem belangrijker is dan het klimaat. Op zich een raar gegeven. Maar het opent wel de mogelijkheid om via de problematiek rond het zwerfafval de problematiek rond het klimaat te gaan ontdekken.

“Het raakvlak is er wel. Voor veel mensen is de klimaatproblematiek moeilijk te begrijpen. Mensen vragen zich af wat zij er aan kunnen doen. Terwijl ze bij plastic wel iets hebben van ‘daar kunnen we vandaag aan beginnen’. Dat is veel zichtbaarder. Maar hopelijk liggen de mensen minstens even veel wakker van het klimaat. Mensen beseffen vaak nog niet voldoende wat er ons boven het hoofd hangt. Oostende zal er binnen een eeuw niet meer zijn, hé, als er niets gebeurt. Eens mensen dat willen weten, dan pas denk ik dat ze actie gaan ondernemen”, geeft Tim Corbisier, initiatiefnemer van de Proper Strand Lopers, nog mee.

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten