Regisseur heeft begrip voor afgelasting Kattenstoet: “Moeilijke, maar juiste beslissing”

De Kattenstoet lokt jaarlijks zo'n 50.000 toeschouwers naar Ieper. (foto EF)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op 9 mei 2021 zal de 46ste Kattenstoet niet door de straten van Ieper trekken. In samenspraak met het directiecomité van de Kattenstoet besliste het schepencollege om de editie uit te stellen naar 2022. “Geen gemakkelijke beslissing”, zegt schepen Diego Desmadryl. Regisseur Bart Cafmeyer neemt de uitdaging aan om volgend jaar een coronaproof alternatief programma uit te dokteren.

Nadat eerder al de carnavalsstoet in Poperinge de handdoek in de ring gooide, heeft nu ook het directiecomité van de Kattenstoet dat voorbeeld gevolgd. De driejaarlijkse Kattenstoet, met een stoet op zondagmiddag en een aankondigingsprogramma op zaterdagavond, is een van de succesvolste stoeten in Vlaanderen die telkens zo’n 50.000 toeschouwers lokt uit binnen- en buitenland. “Aan de Kattenstoet gaan maandenlange voorbereidingen vooraf, het was dus noodzakelijk om de beslissing nu al te nemen”, zegt schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper), die ook voorzitter is van het directiecomité van de Kattenstoet. “Op dit moment kunnen de voorbereidingen met de vele vrijwilligers en meer dan 2.000 figuranten moeilijk coronaproof georganiseerd worden. Bovendien is het ook onzeker of de editie in mei effectief kan doorgaan en dat zou zonde zijn van de vele inspanningen.”

“We betreuren het enorm dat de Kattenstoet niet kan plaatsvinden, maar veiligheid en gezondheid primeren uiteraard. De vele medewerkers zijn alvast gemotiveerd om er in 2022 een spetterende editie van te maken. We denken nu ook volop na over een alternatief coronaveilig programma om op 9 mei 2021 Ieper alsnog in de schijnwerpers te zetten als kattenstad.”

“Dit vindt iedereen natuurlijk bijzonder jammer”, reageert ook burgemeester Emmily Talpe. “Iedereen kijkt hier drie jaar naar uit. Corona is er nog altijd en het grote probleem is dat de voorbereidingen nu al moeten starten. Daar zijn heel wat mensen bij betrokken. Op vandaag kunnen we dat risico niet nemen. Stel dat er op de dag van de Kattenstoet net een opflakkering is, dan moeten we last minute afgelasten. Dit is een verstandige beslissing.”

Alternatief

Regisseur Bart Cafmeyer had al een tijdje door dat het moeilijk zou zijn om de Kattenstoet te organiseren. “We hadden na de eerste coronagolf de afspraak gemaakt om gewoon door te gaan met de voorbereidingen”, legt hij uit. “Mocht het dan afgelast worden, dan zouden de plannen al klaar zijn voor later. Ik had alleen niet gedacht dat ‘later’ meteen een jaar later zou zijn. Maar ik vind het een goeie beslissing. Het zou erg jammer geweest zijn mochten we nog eens drie jaar moeten wachten. Gelukkig was het directiecomité zo flexibel om het maar een jaar uit te stellen én een vervangprogramma te voorzien voor 2021. Ik vind dat een schitterende oplossing, omdat de Kattenstoet zo levendig blijft. Mocht het zes jaar stil liggen, zou het misschien gevaarlijk worden om nog voldoende figuranten te vinden. Het geeft ook hoop aan de mensen: we laten ons niet doen door corona.”

Voorbereidingen

Tijdens het hele Kattenstoetweekend zijn er een goeie 2.000 mensen in de weer. Bij elke editie pakt de stoet uit met enkele vernieuwingen. De voorbereidingen waren dan ook al begonnen. “Wij beginnen ruim anderhalf jaar op voorhand. Dus na Nieuwjaar vond het eerste directiecomité plaats en kwamen de eerste plannen op tafel. Zo was er al een thema goedgekeurd, maar dat zal nu dus het thema voor 2022 worden. We zaten in de ontwerpfase voor nieuwe wagens. Er waren echter veel factoren die het moeilijk maakten en nu moest de finale knoop doorgehakt worden.”

Regisseur Bart Cafmeyer moet een alternatief programma uitdokteren. (foto TOGH)
Regisseur Bart Cafmeyer moet een alternatief programma uitdokteren. (foto TOGH)

Bart Cafmeyer kreeg de vraag om een alternatief programma te bedenken. “Met niet zoveel figuranten, maar waar toch behoorlijk wat volk naar kan komen kijken, naargelang de omstandigheden op dat moment in mei. 400 of 4.000 mensen, dat weten we nu nog niet… Samen met nog enkele mensen moet ik nu een plan voorstellen waarmee we op het laatste nippertje meer of minder publiek kunnen toelaten.”

Voor de regisseur wordt het een hele uitdaging om iets coronaproof op poten te zetten. “Ik vind het wel flexibel van het stadsbestuur en het directiecomité om het op die manier op te lossen. Er zijn al ideeën, maar ik kan er nog niets over zeggen. Begin oktober komt het directiecomité weer samen en dan moet ik een aantal pistes uitgewerkt hebben. Dat kan van een grootse manifestatie gaan tot bijvoorbeeld gewoon enkele katten op de Vestingen die treuren dat er geen stoet is. Dit is ook een creatieve uitdaging.”

De Kattenstoet staat in 2022 gepland op zondag 8 mei. Het goede nieuws is dat er daarna minder lang zal gewacht moeten worden op de volgende. In 2024 is er opnieuw Kattenstoet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier