Regionale molendag in Ruiselede is groot succes

Redactie KW

De regionale Molendag had de wind in de zeilen, vakjargon voor de bevredigende publieke belangstelling. De zon was van de partij en de wind was matig, net genoeg voor de natuurlijke aandrijving.

Molenaar Roland wieme van ‘t Molenerf aan de Knokstraat is opgetogen en vermoeid na een zware dag van trapjes doen en ervaring uitwisselen, ook met collega’s uit het verre Bocholt in Noord-Limburg, een federatie van Molenaars in Belgische en Nederlands Limburg.

“Er was een meer dan behoorlijke opkomst vandaag, van fietstoeristen tot lokale nieuwsgierigen. Ik ben extreem blij met het weer vandaag, net iets te weinig wind in de namiddag. Want malen met publiek in de nabijheid is niet zonder risico’s. Mijn excuus was dan ook aanvaardbaar en terecht. Zo kon ik gevaren voorkomen. Als alternatief heb ik meermaals de mechanische aangedreven procedure gebruikt, wat in se al de garantie op spektakel bood, een dikke rookpluim en de alternerende geluiden van een zware motor.”

“Maar buiten deze succesdag heb ik een bedenking, waarvoor ik graag de media wil betrekken. De overheid, lokaal en op elk ander niveau wil dat authentiek erfgoed promoten en steunen. Oke dus, maar toch steeds vaker zien we in Vlaanderen her en der nieuwbouw in de schaduw van de charmant draaiende wieken. Maar data impliceert ook gevaren. Die combinatie van woningbouw heel nabij de molen roept vragen en scepsis op. Een prangend item voor de politiek, werk voor later” aldus molenaar Roland Wieme van de Knokmolen.

(RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier