Regio Kortrijk wil OverKophuis voor jongeren: “Kunnen de vraag niet aan”

Het overkophuis in Oostende kreeg bezoek van koningin Paola en Evi Hanssen. Chris Van Lysbetten is de coördinator van Habbekrats, waar het OverKophuis toe behoort. (foto Belga).©KURT DESPLENTER BELGA
Het overkophuis in Oostende kreeg bezoek van koningin Paola en Evi Hanssen. Chris Van Lysbetten is de coördinator van Habbekrats, waar het OverKophuis toe behoort. (foto Belga).©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Binnenkort komen er elf nieuwe OverKop-huizen bij in Vlaanderen, waar jongeren die het mentaal moeilijk hebben, terecht kunnen. De regio Kortrijk is kandidaat. Maar Philippe De Coene (SP.A) beklemtoont dat het huis in Kortrijk of in één van de andere 13 gemeenten van de W13 kan komen.

In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kunt doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. Zo’n huis is er al in Genk, Tienen, Mechelen, Gent en Oostende.

Het Agentschap Opgroeien en de minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) lanceren nu een oproep naar andere steden om zich kandidaat te stellen. Er moeten 11 huizen bijkomen in Vlaanderen. De regio rond Kortrijk is alvast kandidaat.

Mentaal welzijn

Het was David Wemel (Groen) die zich tijdens de meest recente gemeenteraad op maandagavond afvroeg of Kortrijk zich kandidaat zou stellen als OverKop-huisstad. Hij kreeg meteen de steun van de twee andere oppositiepartijen Vlaams Belang en CD&V, en van schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A). “De coronacrisis heeft niet alleen een impact op onze fysieke gezondheid. Ook ons mentaal welzijn staat stevig onder druk in deze periode. Onze jongeren en jongvolwassenen zijn op dat gebied zwaar getroffen”, aldus Wemel. “Terwijl ze in volle identiteitsontwikkeling zijn, worden alle zekerheden die ze hadden onder hun voeten weggetrokken. Alle mogelijke uitlaatkleppen worden daarbij hermetisch afgedicht. Ze hebben dus meer dan ooit nood aan ondersteuning, maar de huidige initiatieven kunnen de vraag niet aan. Er is dus nood aan nieuwe en laagdrempelige initiatieven en acties op zeer korte termijn. Een OverKop-huis is zo’n initiatief.”

Schepen De Coene was het meteen met hem eens en wist te vertellen dat W13, de vereniging van de veertien OCMW’s en het CAW van Zuid-West-Vlaanderen, al druk werkte aan een aanvraag. “Met de voorbereidingen zijn we zo goed als klaar. Tegen eind maart hopen we onze aanvraag in te dienen.” De schepen benadrukt wel dat zelfs als het dossier goedgekeurd wordt, het niet zeker is dat het OverKop-huis ook naar Kortrijk komt. “Ik kan mij inbeelden dat er ook andere steden binnen W13 zijn die dat zouden willen en die daar nood aan hebben. In dat geval zullen we bekijken of er naast het hoofdhuis ook een aantal kleinere huizen kunnen gecreëerd worden in de andere steden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier