Regi, Guga en Peter Van de Veire bezorgen personen met beperking de dag van hun leven

Met 1.200 bezoekers was Bootsea een schot in de roos. © BP
Redactie KW

Maar liefst 1.200 personen met een (verstandelijke) beperking en hun begeleiders gingen volledig loos op de derde editie van Bootsea in Oostende. Het muziekfestival mag daarmee terugblikken op haar beste editie. “Inclusie staat hier centraal”, zegt Saskia Verelst van de organisatie.

Het concept van Bootsea is simpel: knallende beats en toffe randanimatie, zoals je wel kent van op andere festivals. Maar de aanpak is gericht op personen met een beperking. Denk daarbij aan toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers of extra zichtbare aanduiding van de standjes, affiche en toegangswegen. “Ons festival raakt meer en meer bekend, wat de stijging van het aantal bezoekers verklaart. Vorig jaar hadden we zo’n 800 feestvierders, nu zijn dat er 1.200”, zegt Saskia Verelst.

“We voeren meer promotie, onder meer via scholen in het buitengewoon secundair onderwijs. Mensen en hun begeleiders komen van overal: Brussel, Antwerpen, Limburg en zelfs Nederland. Zo uniek is Bootsea dus. 150 medewerkers en vrijwilligers, bijvoorbeeld van scoutsgroepen, stonden paraat om de bezoekers de tijd van hun leven te geven.”

Op de affiche stonden bovendien mooie namen, zoals Regi, Guga Baúl en Peter Van de Veire. “Op 17 september volgend jaar is er opnieuw een editie van Bootsea. De Wellingtonhippodroom blijft alvast een prima locatie: dicht bij zee, makkelijk toegankelijk en er zijn mogelijkheden tot uitbreiding. Bovendien kunnen we bij slecht weer het festival binnen laten plaatsvinden.”

Schepen van toegankelijkheid Hina Bhatti (Open VLD) besluit: “Het Oostendse Bootseafestival toont ons een wereld waarin iedereen een gelijkwaardige plaats heeft. Dit hartverwarmende evenement bewijst dat we ‘Allemaal Oostendenaar’ zijn.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier