Regering zet vaart achter ontwikkeling tweede windmolenzone op zee

Zwart gearceerd links zie je de nieuwe Prinses Elisabeth Zone, rechts, in het blauw gearceerd, de eerste windmolenzone, die al operationeel is.
Zwart gearceerd links zie je de nieuwe Prinses Elisabeth Zone, rechts, in het blauw gearceerd, de eerste windmolenzone, die al operationeel is.
Hannes Hosten

De regering zet vaart achter de ontwikkeling van de tweede windmolenparkzone op onze Noordzee. Er werd groen licht gegeven voor enkele veldstudies, waardoor de ontwikkeling op schema zit en mogelijk zelfs zal versnellen.

Op voorstel van vice-eerste minister en minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) gaf de regering groen licht voor de geofysische en geotechnische veldstudies in de ‘Prinses Elisabethzone’, zoals de tweede offshorezone voor onze westkust zal heten. “De timing voor de toewijzing van de tenders en de bouw van het park zit op schema en kan mogelijk zelfs versnellen”, laten beide weten. Op dit moment staat de oplevering van de tweede zone gepland vanaf de tweede helft van dit decennium.

Ministers Van Quickenborne en Van der Straeten: “Met de regering hebben we de ambitie om de capaciteit van windenergie op zee zo snel mogelijk te verdubbelen tot 4 GW. Doordat de overheid het veldonderzoek, nodig voor het bekomen van de vergunningen, bundelt en zelf in de markt zet, sparen we door de schaalvoordelen tijd en kosten. Niet elke projectontwikkelaar moet de studie zelf uitvoeren, waardoor we sneller vooruit kunnen gaan.”

“Noordzee is grote duurzame-energiecentrale”

2020 was een absoluut recordjaar voor wind op zee en België kan nog meer voordeel halen uit windenergie. “Dit toont hoe we als klein land ook groot kunnen zijn”, zegt minister van Energie Van der Straeten. “België is wereldwijd nummer vier op vlak van windenergie op zee en we hebben de vastberaden ambitie om dit te blijven. De Noordzee is een grote duurzame-energiecentrale en wind op zee is de goedkoopste manier van energieproductie, na wind op land.”

“In het Marien Ruimtelijk Plan 2020-2026 werd 281 km² extra ruimte ingekleurd voor de productie en opslag van hernieuwbare energie”, legt minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne uit. “Met deze Prinses Elisabethzone zal België tegen 2030 de capaciteit aan hernieuwbare energie op zee kunnen verdubbelen. Vandaag kunnen we de derde studie in de markt zetten, maar andere studies zullen volgen. België is hiermee opnieuw een voortrekker en toont dat ecologie en economie hand in hand gaan en elkaar zelfs kunnen versterken.”

Nieuwe zone zal capaciteit verdubbelen

De informatie uit de veldonderzoeken is nodig voor de kandidaat-ontwikkelaars om te kunnen meedingen naar de opdracht en zo een domeinconcessie te kunnen verkrijgen. De federale regering zal in 2023 de concurrerende inschrijvingsprocedure (tender) lanceren voor de domeinconcessies om windmolenparken te kunnen bouwen en exploiteren in de zone. Dit is de tweede zone voor offshore windenergie in Belgische wateren, met een totale oppervlakte van 281 km². De zone ligt ongeveer 33 km van de kust en grenst aan de Franse wateren.

Eind vorig jaar werden de laatste windmolens gebouwd op het eerste windmolenpark. De totale geïnstalleerde offshore windcapaciteit in de Belgische wateren bedraagt nu 2.262 MW. Dit is ongeveer 10 procent van de totale Belgische elektriciteitsvraag en goed voor het stroomverbruik van 2,2 miljoen gezinnen. Met de ontwikkeling van de tweede zone zal dit aantal verdubbelen .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier