Regenboogkleuren aan station Torhout promoten verdraagzaamheid

Het kleurrijke regenboogzebrapad werd nabij het station aangebracht. © JS
Johan Sabbe

Aan het station van Torhout werden regenboogkleuren op de grond aangebracht. Die vragen aandacht voor diversiteit. Ze roepen op tot respect voor ieders geaardheid, in het bijzonder transgenders en homoseksuele, lesbische en biseksuele mensen.

Het dubbele regenboogzebrapad moet duidelijk maken dat iedereen in Torhout welkom is en dat verdraagzaamheid hier hoog in het vaandel wordt gevoerd.

Zelfs als er regenboogkleuren tussen de witte rechthoeken verschijnen, blijft een zebrapad blijkbaar perfect aan de wegcode voldoen. Toch heeft de stad het zekere voor het onzekere gekozen en de kleuren aan beide kanten náást het zebrapad aangebracht. Zo is er geen discussie mogelijk en blijft het oversteken voor voetgangers wettelijk in orde.

Op het wegdek gebrand

De kleuren werden niet op het wegdek geschilderd, maar als het ware gebrand. Een personeelslid van de technische dienst klaarde op een zonnige dag de klus. Uit enkele reacties van voorbijgangers bleek dat lang niet iedereen de betekenis van een regenboogzebrapad kent. De verbaasde blikken spraken boekdelen. Sommigen juichten het initiatief toe, anderen haalden de schouders op of uitten kritiek. “Uiteraard zou ieder weldenkend mens welkom moeten zijn in onze stad”, verwoordde een passant het. “Net zo goed personen met een beperking of een andere huidskleur. Maar voor hen leggen we toch ook geen speciaal zebrapad aan?”

Net als vredesbeweging

Je kunt de regenboog natuurlijk veel breder zien dan het uithangbord van de holebibeweging. Zo staat de regenboogvlag al jarenlang symbool voor de vredesbeweging. Ze bestaat uit zeven parallelle banen in de bekende kleuren violet, blauw, turkoois, groen, geel, oranje en rood, zoals het regenboogzebrapad dus. (JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.