Regen deert dappere Vijfse bedevaarders niet

De bedevaarders zijn na de halte in d'Oude Abdij" klaar om het laatste deel van de bedevaart aan te vatten. © IVD
Redactie KW

Ondanks de minder gunstige weersvoorspellingen vatten veertig dapperen zondagmorgen de jaarlijkse 38 km lange bedevaart van Sint-Eloois-Vijve naar Oostakker aan. Dankzij de grote verbondenheid, bracht iedereen de zware tocht tot een goed einde. Organisator Frank De Smyter kijkt al uit naar de 40ste editie, die volgend jaar op stapel staat.

“Zondagmorgen om 3 uur hadden wij droog weer en dertien graden, goede omstandigheden dus voor de 39ste editie van onze bedevaart”, blikt verantwoordelijke Frank De Smyter terug. “Bij een stevig wandeltempo wisselden de sociale momenten en de vier paternosters mekaar af. Traditioneel had iedereen zijn intenties of doel voor ogen en het respect voor elkaar tijdens de gebedsmomenten was ook dit jaar bij alle deelnemers aanwezig. De lichte regen kon de sfeer zeker niet temperen, maar vlak voor wij Deinze binnenstapten, kregen wij een korte plensbui te verwerken. Gelukkig waren wij dicht bij onze eerste halte ‘De Volkskring’, de parochiezaal in Deinze, waar wij mochten uitrusten bij een lekker geurend kopje koffie en enkele belegde sandwiches. Met deze vernieuwde energie vatten wij het tweede deel, richting Drongen aan. De dag ontwaakte verder en de gesprekken tijdens de sociale contacten kwamen steeds vlotter op gang. We hadden er iets meer dan 27 km opzitten toen de tweede rustplaats ‘d’ Oude Abdij’ in Drongen rond 9.15 uur bereikt werd.”

Batterijen opladen

“Verschillende bedevaarders konden de langere pauze, de verzorging van het Rode Kruis en de versnaperingen heel goed gebruiken om de batterijen weer wat op te laden in dit mooie, groene natuurdomein. Onder begeleiding van de Gentse politie begonnen wij aan het laatste deel van onze tocht. Wij moesten het tempo wel wat drukken, want sommige kregen het, ook door het regenweer, lastig. Hoe zwaarder de inspanningen, hoe groter de verbondenheid echter werd. Iedereen bracht de bedevaart naar Onze-Lieve-Vrouw van Oostakker tot een goed einde en voor de basiliek werden de dappere stappers opgewacht en gefeliciteerd door de familieleden. Er waren ook heel wat woorden van lof en dank. Na de eucharistieviering door E. H. Stefaan Casteleyn werd al afspraak gemaakt voor onze veertigste voettocht van volgend jaar.” (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier