Regeling van belbus zorgt voor irritatie bij Alveringemnaars

Alveringemnaar Bertrand Vanrobaeys (81) met zijn noodoplossing - de fiets - als het met de belbus niet lukt. "Goed dat de belbus er is! Maar het systeem kan beter", stelt hij. (foto AB)
Redactie KW

De werking van de belbus leidde bij velen al tot ergernissen, onder meer bij Bertrand Vanrobaeys. “Het is goed dat de belbus bestaat, maar het systeem is verre van optimaal.” Burgemeester Gerard Liefooghe beaamt, maar stelt ook dat sinds de oprichting van een vervoerregioraad er zaken verbeterd zijn.

“Laat me mijn meest recente ervaring met een belbusreservatie delen”, steekt Bertrand Vanrobaeys (81) van wal. “Dinsdag moest ik rond 14 uur in Izenberge zijn om het museum open te houden. Ik wilde dus graag rond 13.30 uur de belbus nemen. Er waren slechts twee mogelijkheden. Ofwel om 11.55 uur vertrekken en veel te vroeg zijn ofwel rond 15.30 uur en veel te laat arriveren. Ik had het geluk dat ik ergens binnen kon en dus geen anderhalf uur op straat in de regen moest staan wachten. Maar echt efficiënt kan je deze dienstverlening niet noemen. Ik wil ook eventuele nieuwe gebruikers informeren. Als je het nummer van de belbus draait, hoor je eerst een bandopnemer met een onverstaanbaar stille stem. Pas nadat je het cijfer 2 hebt ingedrukt, krijg je iemand aan de lijn met wie je kan spreken.”

Alveringem, Veurne en De Panne zitten in een proefproject om de werking van de belbus te verbeteren – burgemeester Gerard Liefooghe

Burgemeester Liefooghe weet dat er ergernissen zijn over het reservatiesysteem van de belbus, Cover genaamd. “Het systeem is in heel Vlaanderen uitgerold en blijkbaar werkt het overal vrij goed behalve hier”, stelt hij. “Vele Westhoekburgemeesters hebben de problemen aan De Lijn gesignaleerd. Uiteindelijk heeft men wel iets gedaan met onze opmerkingen. En zo zitten Alveringem, Veurne en De Panne nu in een proefproject om de werking van de belbus te verbeteren. Het voorstel is om op piekmomenten het rigide reservatiesysteem niet meer te hanteren maar om enkele belbussen ‘s morgens en ‘s avonds vaste rondes te geven die zoveel als mogelijk ook deelgemeenten zouden aandoen. De geplande startdatum was 1 september, maar een akkoord van de bevoegde minister was er begin deze week nog niet. Daardoor is de startdatum noodgedwongen opgeschoven naar ten vroegste 1 januari 2020.”

Meerwaarde

Sinds 1 januari is Vlaanderen opgedeeld in 15 vervoerregio’s. Alveringem behoort samen met Poperinge, Ieper, Zonnebeke, Langemark-Poelkapelle, Heuvelland, Koekelare, Kortemark, Houthulst, Diksmuide, De Panne, Lo-Reninge en Vleteren tot de vervoerregio Westhoek. Er werd twee jaar aan voorbereid en de oprichting van de bijhorende regiovervoersraden is volgens de burgemeester een echte meerwaarde. Voor het eerst zitten AWV, De Lijn, de hogere overheid én lokale besturen regelmatig samen aan tafel. Steden en gemeenten kunnen de knelpunten direct signaleren en hebben medezeggenschap. De beschikbare financiële middelen voor mobiliteit moeten voortaan efficiënter ingezet worden. Het meest recente voorstel is dat het bevoegde kabinet van minister Ben Weyts het budget voor de belbus, dat tot op heden bij De Lijn zat en voor de Westhoek vier miljoen euro bedraagt, aan de vervoerregioraad overdraagt. Lokale besturen zouden daarmee nog meer vervoer op maat van hun gemeente kunnen uitwerken. Het voorstel klinkt eenvoudig, maar dat is het niet, horen we. “Alveringem heeft nog geen concrete ideeën. Binnen de vervoerraad luister ik nu vooral naar de mening van de specialisten. Om later hopelijk tot goede suggesties te komen.”

Lijnbussen

Of het systeem van de lijnbussen in Alveringem en haar buurgemeenten intussen verbeterd is, wilden we nog weten. In het verleden werden aan Veurnse scholen weleens kinderen achtergelaten omdat de bus volzet was. “Wij hebben dit aan de Lijn doorgegeven en men heeft er iets aan gedaan”, zegt Gerard Liefooghe. “Op piekmomenten werd er meer capaciteit ingezet. Eind vorig jaar werd ook een verbetering aangebracht aan lijn 50 die Ieper met Veurne verbindt. ‘s Morgens en ‘s avonds doet die nu ook Alveringem en Lo aan.”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier