Refu Interim belandt in Oostende dankzij samenwerking tussen CirQ en Waterfront

Op de startdag van Refu Interim. Fie Velghe staat de tweede van rechts. © GLO
Gillian Lowyck

Wat begon als een gek idee op de Gentse Feesten, is uitgegroeid tot een heuse vzw met afdelingen in Gent, Kortrijk, Sint-Niklaas en sinds kort dus ook in Oostende. Refu Interim is geen echt interimkantoor, maar een organisatie die nieuwkomers koppelt aan evenementen in de sociale en culturele sector. Daar kunnen zij dan aan de slag als vrijwilliger. “De inschrijvingsdag was een ongelofelijk succes. We hadden gemikt op een vijftigtal inschrijvingen, maar het werden er uiteindelijk tachtig.”

Refu Interim organiseerde een startdag in de sociale kruidenier Antenne. Van begin tot eind stonden vrijwilligers je op te wachten, van onthaal tot en met de hapjes: alles werd verzorgd door nieuwkomers.

“Wij zijn een atypische vrijwilligersorganisatie”, vertelt Fie Velghe, coördinator van Refu Interim West-Vlaanderen. “We werken met nieuwkomers. Dat kunnen mensen zijn die hier asiel hebben aangevraagd, vluchtelingen… Mensen die nog niet lang in ons land vertoeven dus.”

Gentse Feesten

Refu Interim zag het levenslicht in 2016 in Gent. “Op dat moment was de asielcrisis op een hoogtepunt. Zo was er noodopvang op een boot in de haven van Gent. Cirq vzw organiseerde toen op de Gentse Feesten de productie ‘Batahlan’ met meer dan zeventig nieuwkomers, onder meer van die boot. Samen met andere vrijwilligers werkten de nieuwkomers er als artiesten, hielpen ze mee in de technische ploeg, in de bar, in de keuken, maakten ze T-shirts… CirQ is een productiehuis dat bestaat uit een collectief van mensen met verschillende achtergronden en specialisaties. Ze brengen producties en acts met een ietwat absurde humor. Ook in Oostende heb je ze zeker al aan het werk gezien.”

Je geeft mensen écht kansen op deze manier

“Dat stuk heeft eigenlijk heel veel teweeggebracht”, gaat Fie verder. “Vandaar dat de beslissing werd genomen om gewoon verder te werken met de nieuwkomers.”

Concreet kunnen bedrijven of organisaties een beroep doen op Refu Interim voor heel wat zaken. Er is een barploeg, publiekswerking – mensen die bijvoorbeeld het onthaal verzorgen, het team in de keuken en handige harry’s. En natuurlijk ook als acteurs, dansers of muzikanten op, naast en achter het podium. “De inschrijvingsdag was een ongelofelijk succes. We hadden gemikt op een vijftigtal inschrijvingen, maar het werden er uiteindelijk tachtig. Met die mensen hebben we ook een uitgebreid gesprek zodat we kunnen polsen naar hun kunnen en talenten. Via een voortraject met uitgebreid intakegesprek, testdagen, opleidingen, workshops en sociale activiteiten krijgen zowel wij als de vrijwilliger zicht op talenten, goesting en skills.”

Bedeesde ziel

Refu Interim belandde in Oostende dankzij de samenwerking tussen CirQ en Waterfront – waarbij 6.000 vrijwilligers vorig jaar 3.000 bootjes in zee lieten. Er was eerder al een pilootproject. Zo was er al een samenwerking met kunstenfestival The Crystal Ship en tekenfestival Drawing Days. Maar nu gaat de organisatie dus écht van start. “Voor de vrijwilligers zelf zijn er natuurlijk tal van voordelen. Ze oefenen hun Nederlands, leren nieuwe mensen kennen en bouwen een sociaal netwerk op. En ook voor de organisaties is het een win-win: ze hebben er een vrijwilliger bij en werken zo aan diversiteit. Je geeft mensen écht kansen op deze manier. We vinden het overigens ook wel belangrijk dat onze vrijwilligers meewerken met anderen. Het is niet de bedoeling dat er vier Palestijnen aan de afwas staan, bijvoorbeeld.” (lacht)

“De bal gaat voor veel nieuwkomers aan het rollen na hun vrijwilligerswerk”, gaat Fie verder. “Ze leren nieuwe mensen kennen die hen misschien ook wel aan een job kunnen helpen. Of ze gaan gewoon aan de slag bij het theaterhuis zelf, dat is ook al gebeurd. Het meeste voldoening haal ik dan ook uit hun reacties: de contacten die ze hebben gelegd, de leuke momenten die ze hebben beleefd, de bedeesde ziel die iets meer uit zijn tent is gekropen, de tevreden organisaties die over bepaalde personen verhalen vertellen en hen zeker willen terugzien…”

Verschillende nationaliteiten

“Wie zich aanmeldt als vrijwilliger? Dat is een diverse groep”, legt Fie uit. “De meeste mensen wonen in Oostende, met uitlopers tot in Brugge. Er zijn veel Syriërs en Irakezen, maar voor de rest zijn er veel verschillende nationaliteiten. Er zijn iets meer mannen die zich aanmelden dan vrouwen en dat blijft een aandachtspunt.”

Ayan Hassan.
Ayan Hassan.© GLO

Ayan Hassan (28) was aanwezig op het startfeest van Refu Interim Oostende. Ze is afkomstig uit Somalië en woont al twee jaar in Oostende. “Op het feest stond ik achter de bar, dat is wat ik het liefste doe”, zegt ze. “Momenteel ben ik op zoek naar ander werk. Ik ben aan de slag bij Refu Interim omdat ik hier heel wat nieuwe mensen leer kennen”, glimlacht Ayan.

Geveltuintjes

Fie heeft een heleboel warme verhalen over Refu Interim: in Kortrijk was er een man die drie dagen lang hielp met de lokale organisatie Lieve Zusjes Stoere Broers bij het aanleggen van 50 geveltuintjes. “Met tien vrijwilligers stonden we het hele weekend als publiekswerkers en barmedewerkers op het promotiefestival voor straattheater ‘de Gevleugelde Stad’ in Ieper. Allemaal mensen die tijdens die dagen actief participeerden aan een gebeuren, daardoor niet thuis zaten, mensen leerden kennen, Nederlands oefenden, fun hadden en iets deden of zagen dat ze voorheen nog nooit hadden gedaan of gezien”, geeft Fie tot slot nog mee.

Wie wil meewerken aan Refu Interim, als vrijwilliger of als organisatie, kan terecht op www.refuinterim.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.