Reductie op gemeentebelasting voor alleenstaanden zorgt voor wrevel in Menen

© a-WO
Stefaan Lernout

Een voorstel van CD&V om alleenstaanden en eenoudergezinnen met kinderen minder gemeentebelasting te laten betalen, werd woensdagavond verworpen in de gemeenteraad. De voltallige oppositie kon zich daar nochtans wel in vinden.

Tijdens de vorige gemeenteraad werd het meerjarenplan gestemd met daarbij een rits dagordepunten. Een daarvan, nummer 33 om precies te zijn, was het bepalen van de gemeentebelasting. Die werd vastgesteld op 100 euro per gezin per jaar. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming van de verzekering voor geneeskundige verzorging hoeft ‘slechts’ 60 euro te betalen.

De oppositie stemde tegen, maar zoals dat zijn beloop kent, werd het punt door de meerderheid aanvaard. Oppositieraadslid Berenice Bogaert (CD&V) liet het daar niet bij. Op de gemeenteraad van 5 februari diende zij een extra agendapunt in, om die uitzonderingsregel uit te breiden naar alleenstaanden die niet in aanmerking komen voor de verhoogde tegemoetkoming en eenoudergezinnen met kinderen.”

Armoedetoets?

“De personenbelasting is gebaseerd op het inkomen”, aldus raadslid Bogaert. “Wie veel verdient betaalt meer, wie kinderen ten laste heeft betaalt minder. Daarom moet men rekening houden met de groep van alleenstaanden en zeker die met kinderen. Voor velen staat het water aan de lippen, zeker omdat de kosten van energie, nutsvoorzieningen, sociale huur of openbaar vervoer steeds stijgen. U zegt een armoedetoets in te voeren voor al uw beleidsbeslissingen, wel bij de invoering van de gemeentebelasting hebt u die blijkbaar over het hoofd gezien want u vergeet de belangrijke groep van de alleenstaanden, al dan niet met kinderen ten laste.”

U zegt een armoedetoets in te voeren voor al uw beleidsbeslissingen, wel bij de invoering van de gemeentebelasting hebt u die blijkbaar over het hoofd gezien – oppositieraadslid Berenice Bogaert (CD&V)

Schepen van Sociale Zaken Angelique Declercq (SP.A) zag het anders. “Er vallen nu al heel wat mensen onder dat gereduceerde tarief”, aldus de schepen. “Ofwel ontvang je een specifieke uitkering zoals een leefloon, een inkomensgarantie voor ouderen (IGO) of gewaarborgd inkomen voor bejaarden, een integratietegemoetkoming of een toeslag voor kinderen met een handicap. Je hebt ook recht op de verminderde gemeentebelasting als je in het ziekenfonds bent ingeschreven onder een specifieke hoedanigheid als wees of als niet-begeleide minderjarige. Tenslotte betaal je 40 euro minder als je inkomen onder een grensbedrag valt. Ik denk dat we bijgevolg duidelijk kunnen stellen dat alleenstaanden met een klein inkomen en eenoudergezinnen met een klein inkomen de korting van 40 euro krijgen”, stelde schepen Declercq. “Uw voorstel is niet onderbouwd en de financiële impact ervan werd niet berekend.”

We kunnen stellen dat alleenstaanden met een klein inkomen en eenoudergezinnen met een klein inkomen de korting van 40 euro krijgen – schepen van Sociale Zaken Angelique Declercq (SP.A)

Verder vindt de schepen dat er wel degelijk een armoedetoets gebeurt, in de zin dat bij het nemen van de beslissing rekening gehouden werd met de impact ervan op mensen in armoede vandaar een apart tarief van 40 procent minder. De beslissing behelst een ruime categorie van mensen met een beperkt inkomen, inclusief alleenstaanden met een beperkt inkomen.”

“Soms komt men in financiële moeilijkheden zonder dat men recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming”, viel Karolien Poot (Groen) CD&V in. “Bijvoorbeeld wanneer ze van het ene moment op het andere alleen komen te staan.” Daar kon schepen Declercq begrip voor vinden en ze wees op de mogelijkheid om steun te vragen via het OCMW. “Voor iedere alleenstaande een onderzoek starten, wie recht heeft op de vermindering en wie niet, zou zorgen voor heel wat extra administratief werk. Vandaar dat we ons baseren op de geciteerde gezinnen die al een tegemoetkoming krijgen.”

Verworpen

Het voorstel van CD&V om 60 euro belasting aan te rekenen voor een gezin dat bestaat uit één persoon die gewoonlijk alleen leeft en voor een alleenstaande met kinderlast werd dan ook meerderheid tegen oppositie verworpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier