Rederijen zoeken mogelijkheden voor nieuwe passagierslijn naar Noord-Engeland vanuit Zeebrugge

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Zeebrugs havenbestuur voert gesprekken met andere rederijen om een nieuwe passagiersdienst naar Noord-Engeland op te starten. Dat vertelde burgemeester Dirk De fauw tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond.

Gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (VB) kaartte de nakende stopzetting van de ferrylijn Zeebrugge-Hull – eind dit jaar vaart de laatste boot uit – aan gedurende de Brugse gemeenteraad. Hij vroeg de burgemeester, die tevens havenvoorzitter is, of hij actie zal ondernemen om een nieuwe passagierslijn te proberen binnen te rijven voor Zeebrugge.

“Het verlies van deze ferrylijn is niet alleen slecht voor het toerisme in Brugge, maar ook voor de Westhoek”, zegt Dirk De fauw. “Vele Britse oorlogstoeristen gebruikten die lijn, ook vele meerdaagse klasreizen vanuit Schotland. Maar P&O zegt dat die lijn al zes jaar verlieslatend is en wil dus niet op haar beslissing terugkomen. Deze rederij wil zich in Zeebrugge voortaan enkel concentreren op vrachttrafiek. De containerdienst op Hull blijft bestaan. Er is zelfs een fusie in de maak tussen P&O Ferries en Ferrymasters, twee onderdelen van deze rederij.”

“Een bijkomend probleem is dat Hull kleine sluizen heeft, die de doorgang van grotere en meer rendabele ferry’s niet toelaten. MBZ is gesprekken gestart met andere rederijen, die geïnteresseerd zijn in gemengde lijnen – passagiers en vracht – naar Noord-Engeland, naar andere, beter toegankelijke havens.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier