Reddingsoperatie van Talbot House brengt al 113.000 euro op

Simon Louagie is blij dat Talbot House de deuren weer opende. © MD
Redactie KW

Met een korte plechtigheid, in aanwezigheid van het personeel, het lokale bestuur en speciale eregast George Sutherland, werd Talbot House in de Gasthuisstraat donderdag officieel heropend.

“Op 13 maart jongsleden sloot Talbot House, een Britse soldatenclub uit 1915 die ondermeer een museum en overnachtingsmogelijkheden biedt, voor het eerst haar deuren sinds 1944. De financiële gevolgen waren niet te overzien”, zegt manager Simon Louagie, die pas sinds vorig jaar aan de slag is. Er volgt later nog een grotere ‘liberation party’.

“Met een haast lege rekening en tal van vaste kosten werd met de moed der wanhoop een noodbudget opgesteld. Onze crowdfund, de tweede al dit jaar, werd gelanceerd. Ondertussen deden we, in de ware stijl van onze stichter Tubby Clayton, lustig verder op sociale media om het Huis virtueel open te houden.”

“Dagelijks komen nieuwe verhalen, filmpjes, virtuele ANZAC Day Ceremonie, tea parties, presentaties, gidsbeurten en blogs van bekende bezoekers online. De 98-jarirge Schotse Poperingenaar George Sutherland haalde The New York Times en The Washington Post met zijn sponsorwandeling tussen Lijssenthoek Cemetery en Talbot House en haalde heel wat geld op onderweg.”

Inzamelcampagne loopt tot december

“Ons noodbudget bedroeg 116.000 euro, en op vandaag is daarvan 113.000 euro ingezameld. Het is een helse rit, maar de voldoening is groot. De campagne is een jaarproject en blijft dus nog lopen tot onze verjaardag in december. Veel acties zijn pas opgestart en we wensen die mensen ook de kans te geven om bij te dragen. Als er een surplus zou zijn, hebben wij al bijkomende plannen ook. Als kleine vzw is alle steun welkom. Het gebouw is ondertussen 300 jaar oud en heeft sowieso heel wat vaste kosten”, vertelt manager Simon Louagie.

“Sommigen hadden ons ten dode opgeschreven of stelden zich mogelijks vragen bij de relevantie van Talbot House 100 jaar na datum. Als nu blijkt dat bijna 2.000 mensen elk gemiddeld 50 euro gaven, dat er dagelijks bijna 2.000 euro gedoneerd werd en dit zeven weken aan een stuk, dan mogen we toch stellen dat Talbot House nog iets betekent voor velen.”

“De giften komen uit Nieuw-Zeeland tot Canada, Noorwegen tot Zuid-Afrika, heel dikwijls gepaard met een emotionele boodschap. Een vrouw kocht bijvoorbeeld al onze boeken op om die te doneren aan vrienden met de vraag om een gift. Een andere man die helaas overleed aan COVID 19, vroeg op zijn sterfbed om geen bloemen op zijn graf te plaatsen, maar geld over te maken aan Talbot House.”

Drie arrangementen

“Verder mochten we ruim 15 nieuwe life members, die elk 1.000 euro doneerden, verwelkomen. Ten slotte blijkt dat de internationale pers Talbot House, en daarmee Poperinge en de Westhoek, herontdekt heeft. Met minstens honderd vermeldingen in internationale media waaronder The Times (2 keer), Guardian, ABC, BBC, Fox News, enzovoort, is dit onbetaalbare gratis reclame voor de streek. Talbot House heeft een toekomst!”

Talbot House is dus opnieuw open, ‘coronaproof with a twist’, op z’n Talbot’s. We bieden, naast het standaardbezoek, ook drie arrangementen aan, waarbij we de link maken tussen de verhalen van Talbot House, streekproducten en ook heel wat sites in de regio, alsook onze collega’s van het Hooge Crater Museum. Die zijn online terug te vinden”, aldus nog de manager.

Daarnaast is er ook een nieuwe formule in de maak waarbij gasten kunnen genieten van een heerlijke picknick in de tuin van Talbot House. Tenslotte is er ook de gloednieuwe ‘virtuele 360° tour’ van het Huis, inclusief kattenquiz. Zo kunnen ook de Britse buren tijdens de lock-down mee genieten van het Huis.

5.000 annuleringen

Ook de buren van het nabijgelegen woonzorgcentrum maken al enkele weken dankbaar gebruik van de ommuurde tuin. Ook zo probeert Talbot House een steentje bij te dragen, in de traditie van het Huis.

De permanente tentoonstelling in het Talbot House werd dit jaar volledig vernieuwd met 500 objecten en dat werd een grote investering die uit eigen zak werd betaald. In april zou de nieuwe, permanente expo openen en dat had veel inkomsten moeten opbrengen.

In één week tijd kreeg het Talbot House 5.000 annuleringen te verwerken. De nieuwe tentoonstelling had een kostenplaatje van 175.000 euro en er werden hiervoor geen subsidies uitgetrokken.

De Poperingse toeristische dienst, het Hopmuseum en het bezoekerscentrum Lijssenthoek blijven voorlopig nog gesloten. Hierdoor kunnen ook geen combitickets Talbot House – Hopmuseum worden aangekocht. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier