Update
Reddingsheli’s Defensie in Koksijde verhuizen in 2024 naar Oostende

Minister van Defensie Ludivine Dedonder bevestigde woensdagochtend in de bevoegde Kamercommissie op vraag van Jasper Pillen (Kamer van Volksvertegenwoordigers en Fractieleider Open VLD Brugge) dat ze dit jaar een volledig dossier rond de verhuizing van de militaire activiteiten van Koksijde naar Oostende aan de Ministerraad zal voorleggen.

De heli's vliegen naar Oostende.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
De heli’s vliegen naar Oostende.©MYRIAM VAN DEN PUTTE

In 2024 zouden de Search-and-Rescue activiteiten moeten operationeel zijn vanop de luchthaven van Oostende. De 130 personeelsleden verhuizen mee. “De minister bevestigde eerder al dat Defensie verder zal instaan voor deze reddingsopdrachten, nadat eerder geopperd werd om deze taken uit te besteden. Ik begrijp en steun deze stelling, maar ik herhaal dat de huidige capaciteit van 4 NH-90’s om zowel reddingsacties te doen als mee te gaan op de fregatten in het kader van hun anti-onderzeeboot missie te beperkt is”, zegt Jasper Pillen.

“In juli zwaait ook de laatste Alouette III, een bekend beeld aan de kust, af. Ik pleitte daarom eerder al voor de inzet van drones bij sommige acties en ijver daarom ook voor het tot stand komen van een duidelijke visie op de toekomstige helikoptercapaciteit van Defensie”, besluit Pillen.

Nog niets beslist

Parlementslid Sander Loones (N-VA en gemeenteraadslid in Koksijde) volgde de discussie en nuanceert: “De minister bevestigt dat de aankoopprocedure met onze gemeente loopt. Maar op de vraag of dat ook betekent dat defensie volledig zal vertrekken na de verkoop aan Koksijde, werd gesteld dat het er inderdaad zo naar uitziet… Maar dat is volgens de minister nog niet helemaal definitief beslist.”

“De finale beslissing mag volgens de minister nog dit jaar worden verwacht. In 2021 zal definitief door de ministerraad beslist worden over de verhuis naar Oostende. Over welke timing spreken we dan? Indien deze verhuis er komt, betekent dit dat de Search & Rescue (SAR)-reddingsdienst vanaf 2024 vanuit Oostende per helikopter georganiseerd zou worden. Op dat moment zou de basis dus volledig naar de gemeente Koksijde kunnen komen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.