Reddingsdiensten klaar voor drukke zomer aan zee

Het MRCC in Oostende staat zoals altijd klaar om reddingsoperaties op zee te coördineren.© HH
Het MRCC in Oostende staat zoals altijd klaar om reddingsoperaties op zee te coördineren.© HH
Redactie KW

Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende staat met de zomer in aantocht voor een drukkere periode, zeker nu heel wat mensen van een vakantie in eigen land zullen genieten. “Als je naar het strand komt, doe dit met de nodige waakzaamheid,” benadrukt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

Tijdens de zomermaanden zijn de strandredders vaak het eerste aanspreekpunt op het strand. Zij staan in goede verbinding met het MRCC, die de reddingen op zee verder coördineert en de varende en vliegende eenheden activeert. Voor incidenten dichtbij de branding wordt de ‘afsprakenregeling reddingen aan zee’ ingeschakeld. Dit is een procedure waarbij de hulpdiensten aan land als op zee samenwerken om personen in nood of als vermist opgegeven, te redden of te zoeken.

Het MRCC werkt hiervoor nauw samen met alle betrokken spelers waarbij iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft: zo snel en efficiënt mogelijk het incident tot een goed einde brengen. Ook voorziet het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) de centrale communicatieapparatuur voor de strandredders. Hierdoor is een goede communicatie tussen strandredders onderling alsook met de zeereddingsdienst gegarandeerd.

Nodige waakzaamheid

Ook dit jaar nemen de verschillende hulpdiensten de nodige voorzorgen. De strandredders van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen delen opnieuw gratis polsbandjes uit voor kinderen. Corona blijft nog steeds een belangrijk aandachtspunt. De hulpdiensten houden hier rekening mee. Er wordt ook op gerekend dat de strand- en kustbezoekers hun gezond verstand gebruiken en de veiligheidsmaatregelen opvolgen.

Daarnaast is het belangrijk om geen onnodige risico’s te nemen en enkel in zee te gaan in de bewaakte zones. “Genieten is belangrijk, veiligheid primeert,” zegt Vlaams minister Lydia Peeters. “Zo staan we absoluut klaar om reddingen te coördineren met het MRCC als het dan toch misgaat op zee. We benadrukken: als je naar het strand komt, doe dit met de nodige waakzaamheid, want de zee is geen zwembad.”

Het MRCC in cijfers

De zomermaanden juli en augustus waren afgelopen zomer rustiger dan andere jaren voor het MRCC. Zowel in juli als in augustus werden er op het MRCC telkens 40 incidenten geregistreerd, wat minder is dan de jaren ervoor. Als het misgaat op zee en er een oproep binnenkomt bij het MRCC in Oostende, analyseren de operationele verkeersleiders het incident en treden ze samen met de kustwachtpartners in actie. Een succesvolle samenwerking, maar ook hier is preventie al het halve werk”, zegt Dries Boodts van het MRCC, onderdeel van afdeling Scheepvaartbegeleiding (MDK).

De strandredders van IKWV telden vorig jaar wel 1.079 verloren gelopen kinderen. Gelet op het goede weer valt dit cijfer nog mee. Zonder de coronamaatregelen had het cijfer naar alle waarschijnlijkheid hoger gelegen.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier