Reddingsactie voor overboord geslagen transmigrant opgestart in De Panne, maar verplaatst naar Franse wateren

© (Foto JT)
Redactie KW

Voor de kust van De Panne werd deze ochtend even voor 7 uur een reddingsactie op zee opgestart. Volgens de eerste info zou een bootje met daarin zes personen in de problemen gekomen zijn en daarbij zou een iemand overboord gevallen zijn. Wellicht gaat het om transmigranten. De actie verlegde zich daarna snel naar Franse wateren.

Bij de noodcentrale liep om 6.50 uur een noodoproep binnen. Er werd ingebeld met een Italiaans nummer. De persoon aan de lijn vertelde dat hij op een klein bootje zat met een buitenboordmotor maar dat raakte in de problemen. Volgens de oproeper was hun bootje al vier uren lang op drift op zee en belden ze pas de hulpdiensten omdat een van hen plots overboord sloeg. Die persoon raakte snel verder verwijderd van de boot en verdween zelfs uit zicht.

De noodcentrale verwittigde meteen ook de brandweer, politie en maritieme hulpverleners die een reddingsactie opstartten. De locatie van het bootje kon snel bepaald worden en het bleek in Franse wateren te liggen. Op de Zeedijk van De Panne werd door de brandweer een commandopost opgesteld. Die werd korte tijd later weer afgebroken omdat de reddingsactie zich volledig in Franse wateren afspeelde.

“We kregen de melding van diensten ter plaatse dat alle opvarenden veilig en wel zijn en dat de situatie voor ons hulpdiensten afgelopen is”, zegt schepen Wim Janssens van De Panne. Op het strand werd gezocht door de brandweer en de politie maar dat leverde niets op omdat er geen enkel visueel contact was. De zoekactie in zijn geheel ging daarna wel nog even verder. De zes opvarenden van het bootje waren dan wel in veiligheid maar er waren vermoedens dat er mogelijk meer boten op zee gegaan zouden zijn. “Op vraag van de Fransen zijn we daarna blijven bijstand leveren met de zoekactie”, zegt Peter Van Camp van het MRCC in Oostende. “Onze reddingsboot Brandaris mocht terugkeren maar zowel de NH90 als de patrouilleboot van de scheepvaartpolitie bleven in Franse wateren verder zoeken naar eventuele andere boten.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.