Redders sluiten seizoen tevreden af ondanks bizarre coronazomer, ruim 1.000 kinderen liepen verloren

IKWV blikt al bij al tevreden terug op de voorbije zomer. © Davy Coghe
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Ondanks de moeilijke start is de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) tevreden over het afgelopen seizoen. Zo konden er geen examens voor redders doorgaan door covid-19, waardoor er in juli een tekort was. “Maar al bij al is alles goed verlopen. De redders hebben respect voor alle strandgangers die de coronamaatregelen hebben gevolgd, en zijn hen dankbaar”, klinkt het.

IKWV is de overkoepelende reddersdienst aan de Belgische kust. Die houdt onder andere het aantal interventies bij en het aantal verloren gelopen kinderen. “In de maand juli liepen 387 kinderen verloren, in augustus waren dat er 692“, vertelt IKWV-secretaris An Beun.

“Het huidige totaalcijfer van 1.079 ligt ietsje hoger dan vorige jaar. In 2019 eindigde de teller op 1.021 personen en in 2018 waren dat er nog 1708. Als je kijkt naar de enorme drukte aan de kust en op het strand tijdens de goede stranddagen, valt dit cijfer eigenlijk best mee. De impact van covid-19 mag namelijk niet onderschat worden. Heel veel gezinnen deden hun uiterste best om ook op het strand in hun bubbel te blijven, waardoor kinderen minder snel ongezien konden afdwalen van de groep. Tijdens een gewone zomer waren er wellicht veel meer kinderen verloren gelopen“, klinkt het.

Polsbandjes nog steeds daverend succes

De gratis polsbandjes, die dankzij de steun van Studio 100, de Vlaamse Milieumaatschappij en AXA door de redders werden verdeeld, waren opnieuw een succes, al was ook hier duidelijk de invloed van covid-19 te merken: displays hoefden net iets minder vaak aangevuld te worden dan in vergelijking met de voorbije jaren.

Ondanks grote kopzorgen aan de start van het seizoen stelt An Beun dat ze mogen terugblikken op een goed seizoen. “We werden geconfronteerd met extra veiligheidsmaatregelen en het was even zoeken om alles georganiseerd te krijgen.”

Zo konden aspirant-redders door de coronamaatregelen geen examen afleggen, want zwembaden waren lange tijd gesloten. “In juli was het daardoor niet evident om voldoende redders te vinden. Gelukkig waren er geen festivals en werd er minder gereisd, waardoor er nog voldoende redders beschikbaar waren. In augustus konden we dan wel een beroep doen op de nieuwe lichting. Het was roeien met de riemen die we hadden.”

Mondmaskers en handschoenen

In de aanloop naar de zomervakantie ontstond er ook commotie omdat redders wettelijk gezien niet mochten reanimeren door corona. In de plaats daarvan moesten ze een speciale beademingsballon gebruiken, maar die mocht volgens de wet dan weer alleen door dokters en verpleegster worden gebruikt. “Maar onze redders hebben dat toestel uiteindelijk niet moeten gebruiken. De meest gebruikte materialen waren mondmaskers en handschoenen.”

An Beun stelt dat ze al bij al tevreden kunnen terugblikken. “We zijn de mensen die de coronamaatregelen hebben nageleefd erg dankbaar“, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier