Redder ziet man in moeilijkheden na zijn shift maar aarzelt geen moment: “Ik deed enkel mijn plicht”

© Luc Cassiman
Redactie KW

Iets na 21.00 uur merkte Strandredder Quinten Deschacht (17) uit Middelkerke een man op die in de problemen raakte in zee. “Mijn shift als redder zat er al op en ik was aan het genieten van een ijsje op de zeedijk. Ik zag dat de man zich vastklampte aan een boei”, vertelt hij.

Quinten Deschacht: “Terwijl de strandredders hun dag er al enkele uren op zat, waren er veel mensen die zich nog steeds waagden aan een zwembeurt in de zee. Terwijl dat toch echt gevaarlijk was. Rond 21.00 uur begon het dan ook nog eens te onweren. Bliksem en wind wisselden elkaar af, een zeer onvoorspelbare situatie. Op het moment dat ik de man opmerkte was ik zo’n 150 meter van de waterlijn verwijdert. Je zag dat hij in nood was en niet meer in staat was terug te keren naar het strand op eigen houtje. Bovendien bevond hij zich dicht bij een golfbreker. De politie kwam snel ter plaatse en gaf me de toestemming de drenkeling te redden. Dat lukte al gauw, ik zwom en trok hem voorzichtig mee langs de kant, gelukkig mankeerde de man niets. Hij moest niet naar het ziekenhuis een hele opluchting. Al waren er wel al verschillende procedures in gang gezet. De brandweer, de scheepvaartpolitie en de NH90-reddingshelikopter kwamen ter plaatse.”

Ik heb mijn plicht gedaan als redder, of ik nu in functie was of niet op dat moment, speelde dat voor mij geen rol. Je voelde gewoon dat die persoon hulp nodig had. Dat is het hoofddoel van een strandredder, mensen op een veilige manier kunnen helpen,” aldus Quinten Deschacht.

“Ik wil nogmaals een warme oproep doen aan de mensen,” gaat hoofdredder Bart Van Eechoutte verder, “zwemmen op niet bewaakte zones, en zeker na 18.30 uur is gevaarlijk. Eens de redderposten sluiten is er een zwemverbod, maar toch blijven er mensen zwemmen. Het advies om dat niet te doen wordt niet zomaar gegeven. Zoals je ziet kan dit leiden tot voorvallen zoals deze.

Ook de politie steunt de redders hierin. Als iemand betrapt wordt riskeert die persoon een GAS-boete. Ook de drenkeling van donderdagavond, een 33-jarige man uit Tienen, krijgt mogelijk nog een GAS-boete.

(RDB-foto LC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier