Red-Side nu ook officieel vzw: “We doen het voor de jongeren, zoals Gino het wilde”

Olaf Verhaeghe

Red-Side, de laagdrempelige voetbalbeweging die werd opgericht door wijlen Gino Derveaux, werd in 2017 nieuw leven ingeblazen door de broers Younes en Youssef El Haddaji. Sinds kort beschikt Red-Side over een vzw-statuut wat grote toekomstplannen mogelijk maakt. “We dromen van meisjesvoetbal en G-voetbal om zo honderden jongeren in Kortrijk te kunnen helpen”, klinkt het bij de geëngageerde broers.

Straathoekwerker Gino Derveaux was de grote bezieler van Futsal Red-Side in Kortrijk. Dankzij Gino, die de beweging eind jaren 80 oprichtte, konden duizenden jongeren uit de stad en omgeving samen genieten van voetbal en bleven ze weg van de straat en andere problemen. Gino gold als een peetvader voor de kansarme jeugd in de stad. In oktober 2015 werd hij plots dood aangetroffen in zijn flat, zijn overlijden ging als een schok door Kortrijk. Met het overlijden van Gino leek ook een einde te komen aan het mooie Red-Side-project. Tot Younes en Youssef El Haddaji het voetballen nieuw leven inbliezen.

“Sinds 2017 proberen mijn broer en ik het levenswerk van Gino voort te zetten”, vertelt Younes, 22 ondertussen. “Dankzij ID City en de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting konden we starten met een beperkt budget van 5.000 euro. Maar we waren slechts een feitelijke vereniging waardoor we geen aanspraak konden maken op subsidies. Dat betekent dat Youssef en ik heel veel uit eigen zak hebben gefinancierd. We doen het graag, voor de jongeren, maar als we willen groeien met Red-Side was de stap naar het opstarten van een vzw noodzakelijk. Het organiseren aan tornooitjes, de zaal afhuren, hesjes, ballen… Het kost allemaal geld.”

Red-Side nu ook officieel vzw:

Alle hoeken van de wereld

Sinds kort beschikken de broers over dat felbegeerde vzw-statuut, wat hen mogelijk maakt om subsidieaanvragen in te dienen. “We willen onze werking fors uitbreiden”, aldus Younes nog. “Meer ontmoetingsplaatsen, nog meer jongeren bij Red-Side betrekken. Eigenlijk willen we heel Kortrijk en omstreken bereiken.” Dat lijkt op dit moment al goed te lukken: sommige jongens komen uit Moeskroen, Tielt en zelfs uit Frankrijk. “We hebben nu in de twee categorieën (-16 en +16 jaar) zo’n 130 leden, schat ik. Het is echt prachtig om te zien hoe jongeren uit alle hoeken van de wereld elkaar bij Red-Side ontmoeten. We zien hoeveel dit project voor die gastjes betekent, daarvoor doen we het.”

Toekomstplannen

Younes en Youssef hebben ook concrete toekomstplannen met onder meer wekelijkse tornooitjes, voetbal voor meisjes en zelfs een Red-Side voor G-voetballers. “We zijn nu aan het bekijken hoe we dat praktisch kunnen regelen, maar we zien het zitten. Waarschijnlijk gaan we de werking over verschillende dagen moeten spreiden. Ik ben ervan overtuigd dat we 500 jongens en meisjes kunnen bereiken. Precies zoals Gino het deed en gewild had. En onze wildste droom is een eigen loods, waar jongeren zeven op zeven terechtkunnen.”

De broers El Haddaji hebben ook een bankrekening geopend op naam van de vzw. “Het geld dient enkel voor de vereniging, dat is evident. Voor extra ballen, voor meer hesjes, voor verschillende activiteiten. Alle giften zijn welkom, dankzij de Red-Side-supporters kunnen wij jongeren uit Kortrijk en omgeving helpen”, zegt Younes nog. Wie de werking van Red-Side wil steunen, kan een vrije bijdrage storten op BE50 0689 3523 4318.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier