Red Rock Rally viert 25ste verjaardag

Red Rock Rally-organisatoren Mario Willemsens (links) en Noël Van Oyen. © Davy Coghe
Redactie KW

Woensdag 1 mei wordt een heuglijke dag de Red Rock Rally. Dit gratis voorjaarsfestival viert zijn zilveren jubileum. Begonnen op het Sint-Amandsplein groeiden de initiatiefnemers door naar de festivalsite op de Burg en elf jaar geleden weken ze uit naar het Koningin Astridpark. Mario Willemsens van Bond Moyson West-Vlaanderen is er al bij van het eerste uur. Muzikant en toenmalig uitbater van De Kelk Noël Van Oyen vervoegde het programmatieteam bij de derde editie. Met de lente in de lucht maakten we een trip down memory lane.

Op zondag 30 april 1995 ontplooide zich de eerste editie van de Red Rock Rally. Een handvol Brugse rockbands streed voor de eerste plaats – winnaar werd At Last – op een podium op het Sint-Amandsplein. De Dolfijntjes en dj Dirk Stoops breidden er nog een feestje aan in de Cactus Club. Een jaar later verhuisde dit initiatief naar de zone onder de bomen op de Burg, in 2008 belandde de Red Rock Rally mede door de Heilig-Bloedprocessie naar het Astridpark.

Eerste festivalervaring

Van een kleinschalig gebeuren groeide de Red Rock Rally uit tot een festival met Vlaamse uitstraling voor jongeren én oudere jongeren, want de publieksstroom overschreed de generaties. Mario Willemssens: “Met ons jaarlijks gratis festival hebben we een traditie ontwikkeld. Velen beleefden op de Red Rock Rally hun eerste festivalervaring en hierdoor blijven ze graag ons gratis initiatief opzoeken. Als organisator kunnen we elk jaar opnieuw rekenen op een goed geoliede werkgroep en een pak vrijwilligers. Met zijn allen zijn zij ook mee verantwoordelijk voor de groei van ons festival door de jaren heen.”

Neus voor talent

Noël Van Oyen: “Die werkgroep heeft een neus voor talent en dit verklaart, in alle bescheidenheid, ons indrukwekkend palmares. Bands die vandaag voor ons financieel een maatje te groot geworden zijn, zoals Absynthe Minded, Balthazar, Het Zesde Metaal, De Jeugd van Tegenwoordig, Kenji Minogue, Brihang, Ertebrekers en Whispering Sons, zakten nog naar de Botanieken Hof af. Hierdoor bouwden we een goede reputatie op. We zijn geen muzikale kermiskoers meer. (lacht) Vandaag werken bijna alle plaatselijke partners die met rock bezig zijn met ons mee: jeugdhuis Comma, Villa Bota, zelfs het Centrumcentrum Brugge via Brugotta.”

Willemsens: “Als festival hebben we ook een sterke verankering in het plaatselijke muziekwezen. Ik denk dat we in de loop der jaren (bijna) alle Brugse acts die er toe deden of doen, hebben kunnen programmeren. Van Jazzylipsy, Cowboys & Aliens, Skov, Red Zebra over Waxdolls, Transcoder, Vienna, Shuriken II en Flatcat tot Smashing Birds, Soviet Grass, BEUK, Kai wén en Sunflower.”

“De optredens van Lemon en The Van Jets vond ik absolute muzikale hoogtepunten. The Van Jets hadden enkele maanden eerder Humo’s Rock Rally gewonnen en toch namen ze aan ons concours deel. Ook de dankbaarheid van de bands die aan onze rally deelnamen, blijft me bij.”

“Ook wijlen Luc De Vos blijft me bij. Tijdens een optreden van Gorki riep hij door zijn microfoon: Waar zijn al die sossen hier? (lacht) Terwijl ons festival vandaag financieel minder afhankelijk is van de socialistische zuil. We halen de inkomsten uit sponsoring, drankverkoop, subsidies en een bijdrage van het ABVV, de Bond Moyson en SP.A.” (Stefaan Van Volcem)


Op woensdag 1 mei gaat de Red Rock Rally 13 uur van start in het Koningin Astridpark met een talentenjacht, onder wie het Brugse MAANBAR, dat om 15 uur geprogrammeerd staat. Het avondgedeelte wordt om 18.30 uur ingezet met een optreden van RHEA. Daarna volgen Hypochristmutfreefuzz (om 19.45 uur), Sons (om 21 uur) en The Van Jets (om 22.30 uur). Info via www.redrockrally.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier