Recycleer anoniem je seksspeeltje in eroshop Tutti Passi

Naomi Mortier doet een warme oproep om seksspeeltjes te recycleren. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ plaatst het inzamelen en recycleren van klein elektro bovenaan de agenda. Klein elektro omvat meer dan kapotte keukentoestellen of oude gsm’s. De erotische shop Tuttti Passi in Brugge zamelt oude en kapotte seksspeeltjes in. “Ook die moeten gerecycleerd worden.”

“Voor heel wat mensen is het weggooien van een seksspeeltje een drempel”, zegt Eric Vandaele, zaakvoerder van de Tutti Passi shops en oprichter van de Upper at home-parties. “Meestal worden die toestelletjes helemaal ingepakt en onderaan een vuilniszak weggemoffeld. Maar dat is natuurlijk de bedoeling niet. Seksspeeltjes bevatten immers elektronica en mogen niet zomaar bij het restafval gegooid worden. Ook die moeten gerecycleerd worden. Om te helpen staan er in onze winkel in de Noordzandstraat in Brugge een recyclagedoos, waar de mensen hun oude of defecte speeltjes in kunnen achterlaten.”

“Wij brengen die dan in één keer naar het recyclagepark, zodat alles anoniem blijft. En wie een speeltje komt recycleren, krijgt van ons een bon van 5 euro per gerecycleerd speeltje, die gespendeerd kan worden aan een waardige opvolger.”

Met de Grote Kleine Elektro Strijd wil het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om oude of kapotte toestellen binnen te brengen in het recyclagepark. “Die zitten boordevol waardevolle grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden voor nieuwe toestellen”, zegt presentatrice Frances Lefebure. “Als er niets verandert zullen natuurlijke bronnen zoals goud en zilver tegen 2030 volledig uitgeput zijn. Die grondstoffen ontginnen, is bovendien heel slecht voor mens en milieu, denk maar aan ontbossing en drooglegging.”

Rode Neuzenactie

“Wat weinig mensen weten is dat je ongebruikte elektrotoestellen perfect een tweede leven kan geven of recycleren. Elk huishouden heeft gemiddeld vier oude gsm’s en tien ongebruikte elektro-toestellen in huis liggen. Dat betekent dat er in heel België maar liefst 48 miljoen toestellen liggen te verkommeren. Een gsm is voor 99 procent herbruikbaar, maar op dit moment wordt maar 8 procent van de gsm’s gerecycleerd. Door onze kasten op te ruimen en kapotte toestellen binnen te brengen, maken we de wereld weer een pak schoner.” En er is een extra aanmoediging: hoe meer er wordt gerecycleerd, hoe meer Recupel bijdraagt voor de Rode Neuzenactie!